Početna strana > Hronika > Vladeta Janković: Vučić je u defanzivi, srlja iz greške u grešku. Opozicija ne sme da pristane na bilo kakve izbore sve dok se ne ispune zahtevi sa građanskih protesta
Hronika

Vladeta Janković: Vučić je u defanzivi, srlja iz greške u grešku. Opozicija ne sme da pristane na bilo kakve izbore sve dok se ne ispune zahtevi sa građanskih protesta

PDF Štampa El. pošta
petak, 09. jun 2023.

Narodni poslanik Vladeta Janković ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednje vreme pravi velike greške i da "polako popušta". On je ponovio da opozicija ne sme da pristane na bilo kakve izbore sve dok se ne ispune zahtevi sa građanskih protesta. "Ono što ne smemo ni po koju cenu je da popustimo sad", naglasio je Janković.

„Vučić je u defanzivi. Ja moram da kažem da prateći postupke u poslednja tri, četiri meseca, on srlja iz greške u grešku. Jedino racionalno objašnjenje koje ja mogu da ponudim, da pretpostavim je da nema više tog izraelskog savetnika koji je, izgleda, bio čarobnjak. I da su mu ga Amerikanci uzeli. To je nešto što se priča i što je moguće objašnjenje“, rekao je u emisiji Newsnight Vladeta Janković.

Kako je naveo, Vučić je „počeo da popušta“, i ocenjuje da će „nastaviti da popušta ako mi (opozicija) ne popustimo pritisak“.

Konferenciju za štampu predsednika Vučića, koju je održao zajedno sa premijerkom Anom Brnabić ocenjuje „haotičnom“.

„On najavljuje izbore, i onda sledeće je da ustaje sa stola, to je kao na pijaci, kaže : ‘Biće izbori, pa vas molim da glasate za mene, jer ćete dobiti ovo‘! A onda počne da piše kolike će biti povišice u određenim sektorima. I čuveno pojeftinjenje hleba od tri dinara, što ja mislim da će oduševiti Željka Mitrovića i Nikolu Petrovića. Oni će da slave što je pojeftinio hleb“, kazao je Janković.

Ponovio je da vlast mora da ispuni sve zahteve sa građanskih protesta, i da se onda krene o razgovorima o uslovima za izbore, jer ističe da izbori u sadašnjim uslovima „nemaju nikakvog smisla“.

Konstatuje da opozicija deluje sve ujedinjenije, kao i da u parlamentu postoji saradnja koja mora da urodi plodom u budućnosti, a to je – izmena izbornih uslova.

„Pod ovim uslovima, Vučićevim, bez obzira koji to izbori bili, beogradski ili republički, ne sme se ići pod ovim uslovima“, podvukao je Janković i dodao da ukoliko dođe do raspisivanja izbora bez ispunjenja zahteva – treba da se nastavi sa protestima.

Na pitanje šta će opozicija raditi ukoliko Vučić odbije da ispuni zahteve, Janković je predložio prvo građansku neposlušnost, a ukoliko i to ne donese uspeh – onda i generalni štrajk.

„To su krajnje mere i ja samo molim Boga da nas ne nateraju na to“, zaključio je Janković.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner