Početna strana > Hronika > Vjosa Osmani na sastanku sa Derekom Šoleom: Srbija uz podršku Rusije nastavlja da bude destabilizujuća sila u regionu. Konačni sporazum sa Srbijom treba da se zasniva na međusobnom priznavanju
Hronika

Vjosa Osmani na sastanku sa Derekom Šoleom: Srbija uz podršku Rusije nastavlja da bude destabilizujuća sila u regionu. Konačni sporazum sa Srbijom treba da se zasniva na međusobnom priznavanju

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. januar 2023.

 Predsednica Kosova Vjosa Osmani danas je tokom susreta sa visokim savetnikom Stejt departmenta SAD, Derekom Šoleom, potvrdila opredeljenje za dalje jačanje saradnje Kosova i SAD, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Predsednica Osmani i Šole potvrdili su odlične odnose Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama, glavnim saveznikom Republike Kosovo, kao i posvećenost daljem jačanju saradnje dve zemlje. Predsednica Osmani je zahvalila Šoleu za proaktivno angažovanje Sjedinjenih Država u procesu dijaloga, ističući da je pojačano angažovanje Amerike u ovom pogledu ključno za obezbeđivanje uspešnog ishoda na dobrobit građana Republike Kosovo“, navedeno je u saopštenju.

Osmani je kazala da konačni sporazum sa Srbijom, „koji treba da se zasniva na međusobnom priznavanju, ima za cilj poboljšanje života građana i postizanje održivog i dugoročnog mira u regionu“.

Osmani je kazala da konačni sporazum sa Srbijom, „koji treba da se zasniva na međusobnom priznavanju, ima za cilj poboljšanje života građana i postizanje održivog i dugoročnog mira u regionu“.

„Kosovo je spremno da nastavi, sa punom posvešenošću, da bude konstruktivna strana (u pregovorima sa Srbijom), koordinirana sa SAD, dajući predloge koji doprinose postizanju takvog sporazuma“, rekao je kosovska predsednica.

Osmani je tokom sastanka govorila o najnovijim događajima na Kosovu i u regionu, ukazavši na „savezništvo i bliskost Srbije sa Rusijom i opasnosti koje ovaj odnos predstavlja ne samo za Kosovo, već i za evroatlantski savez“.

„Predsednica Osmani je istakla da Srbija uz podršku Rusije nastavlja da bude destabilizujuća sila i pretnja održivom miru u regionu“, navedeno je u tekstu.

Osmani je istakla da istorijsko i neraskidivo partnerstvo između SAD i Kosova, jaka osnova za povećanje saradnje u vojnoj i ekonomskoj oblasti.

Na sastanku Šolea sa Osmani su bili i ambasador SAD na Kosovu DŽefri Hovenir, zamenika pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik za dijalog Kosovo Srbija, Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika sekretara za odbranu Spenser Bojer.

Šole će se sastati i s premijerom Aljbinom Kurtijem i s liderima opozicionih partija.

Visoki američki savetnik je pre nekoliko dana, kada je najavio posetu regionu, rekao je da je to veoma važan trenutak za region, posebno u odnosima Kosova i Srbije koju će takođe posetiti.

Tema razgovora su intenziviranje dijaloga Kosovo-Srbija i pitanje postizanja konačnog sporazuma.

U informacijama o sastancima sa visokim američkim diplomatom u Prištini nema najave da će posle sastanaka biti izjava ili konferencija za medije.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner