Početna strana > Hronika > Vjačeslav Volodin: Rusija neće dozvoliti oživljavanje nacizma
Hronika

Vjačeslav Volodin: Rusija neće dozvoliti oživljavanje nacizma

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. januar 2023.

Lenjingrad je izdržao blokadu zahvaljujući hrabrosti naroda, njihov podvig neće biti zaboravljen, nećemo dozvoliti da nacizam ponovo oživi i da se tragedija ponovi, izjavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

"Pre 79 godina Lenjingrad je potpuno oslobođen od fašističke blokade. Lenjingradci se nisu predavali. Grad je opstao zahvaljujući hrabrosti i njihovom snažnom duhu, veri u pobedu. Njihov podvig nikada neće biti zaboravljen. Kako se tragedija ne bi ponovila, nećemo dozvoliti nikome da oživi nacizam", rekao je.

Volodin je naglasio da su stanovnici Lenjingrada morali da plate strašnu cenu, skoro milion ljudi je umrlo od posledica bombardovanja i gladi, dodao je.

Blokada Lenjingrada, koja je počela 8. septembra 1941. godine, trajala je skoro 900 dana. Probijena je 18. januara 1943. godine, ali pre nego što je potpuno ukinuta – 27. januara 1944. – stanovnici Lenjingrada su morali da čekaju još godinu dana.

U oktobru 2022. godine, gradski sud Sankt Peterburga je postupke nacista tokom opsade Lenjingrada proglasio ratnim zločinom i genocidom nad sovjetskim narodom.

Materijali koje je prikupilo gradsko tužilaštvo ukazuju da je tokom okupacije ovog grada stradalo 1.093.842 osoba.

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner