Početna strana > Hronika > Vjačeslav Volodin o situaciji u Nagorno-Karabahu: Pašinjan se složio da je Nagorno-Karabah teritorija Azerbejdžana. Ruske mirovne snage čine sve što je potrebno da pruže medicinsku i humanitarnu pomoć stanovništvu
Hronika

Vjačeslav Volodin o situaciji u Nagorno-Karabahu: Pašinjan se složio da je Nagorno-Karabah teritorija Azerbejdžana. Ruske mirovne snage čine sve što je potrebno da pruže medicinsku i humanitarnu pomoć stanovništvu

PDF Štampa El. pošta
sreda, 20. septembar 2023.

Da bi se pravilno procenili razlozi za ono što se dešava u Nagorno-Karabahu, potrebno je uzeti u obzir ranije donete odluke.

Pre godinu dana, u oktobru 2022. godine, u Pragu je održan samit pod pokroviteljstvom Evropske unije, na kojem su Jermenija i Azerbejdžan ponovo potvrdili svoju privrženost Povelji UN i Deklaraciji ZND Alma-Ate iz 1991. godine.

To znači da su obe strane jedna drugoj priznavale teritorijalni integritet i suverenitet u granicama bivših sovjetskih republika kada je Nagorno-Karabah bio deo Azerbejdžanske SSR.

Jednom rečju, Nikol Pašinjan se složio da je Nagorno-Karabah teritorija Azerbejdžana.

Potom je u maju 2023. u Briselu to ponovo potvrđeno na još jednom samitu pod pokroviteljstvom Evropske unije, gde su teritorije dve zemlje označene do najbližeg kvadratnog kilometra.

Na osnovu ovih odluka, sa pravne tačke gledišta, danas Baku deluje na sopstvenoj teritoriji. Situacija u Nagorno-Karabahu je unutrašnja stvar Azerbejdžana.

Istovremeno, važno je da se osiguraju prava i bezbednost civilnog stanovništva koje tamo živi.

Naša zemlja se uvek zalaže za rešavanje bilo kakvih sukoba na politički i diplomatski način.

Ruske mirovne snage čine sve što je potrebno da pruže medicinsku i humanitarnu pomoć stanovništvu Nagorno-Karabaha.

(Telegram kanal Vjačeslava Volodina)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner