Početna strana > Hronika > Vitalij Čurkin: Rezolucija o padu aviona „Malezija erlajnsa” ne treba da bude usvojena u žurbi
Hronika

Vitalij Čurkin: Rezolucija o padu aviona „Malezija erlajnsa” ne treba da bude usvojena u žurbi

PDF Štampa El. pošta
utorak, 21. jul 2015.

NjUJORK – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je sposoban da donese dostojanstvenu odluku o rezoluciji o tragediji aviona na letu MH17, ali ta rezolucija ne treba da bude usvojena u žurbi, izjavio je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin posle sastanka iza zatvorenih vrata na kojem se razmatrala ruska verzija rezolucije o MH17, osmišljena kao alternativa malezijskoj verziji.

„Na ovom sastanku nisu postignuti nikakvi konkretni rezultati niti dogovori, ali je, po mom mišljenju, važno da smo sastanak završili sa odlučnošću da pronađemo zajedničke tačke i otkrijemo kako možemo da iskombinujemo pristup koji nudi malezijska strana i onaj koji nudimo mi, tako da SB UN može da preduzme sledeći korak”, rekao je Čurkin posle sastanka, a prenela agencija AFP.

Ruski diplomata je pozvao na uzdržanost od hitnog usvajanja rezolucije o padu aviona „Malezija erlajnsa” 17. jula 2014, kada je poginulo 298 putnika i članova posade, navodeći da još traje istraga koju sprovode holandske vlasti, čiji građani čine većinu poginulih.

„Ne vidim nikakvog razloga za žurbu. Ranije se moglo čuti 'hajde da usvojimo neki dokument na prvu godišnjicu tragedije', ali razlog za to nije jasan”, rekao je Čurkin.

„To je tragičan datum koji treba da se obeleži minutom ćutnje ili nekim drugim vidom pomena, ali svakako ne usvajanjem nekog poluosmišljenog dokumenta”, naveo je on i dodao: „Mislim da smo se oslobodili žurbe i da ćemo uspeti da dođemo do dostojanstvenog rešenja.”

(Tanjug)