Početna strana > Hronika > Viši sud u Beogradu oslobodio Prvoslava Davinića od optužbi da je zloupotrebio službeni položaj prilikom prodaje viška naoružanja vojske SCG
Hronika

Viši sud u Beogradu oslobodio Prvoslava Davinića od optužbi da je zloupotrebio službeni položaj prilikom prodaje viška naoružanja vojske SCG

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 30. novembar 2020.

 BEOGRAD - Viši sud u Beogradu oslobodio je nekadašnjeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića od optužbi da je zloupotrebio službeni položaj prilikom prodaje viška naoružanja vojske SCG preduzeću iz Podgorice.

Takođe, Davinić i general Milun Kokanović u ovom slučaju su oslobođen i od optužbi da su zajedno zloupotrebili službeni položaj prilikom kupovine stana načelniku Generalštaba Vojske SCG Ljubiši Jokiću.

Ovo je druga po redu prvostepena presuda kojom su Davinić i Kokanović oslobođeni od optužbi u ovom slučaju, nakon što im je suđenje ponovljeno po nalogu Apelacionog suda, koji je usvojio žalbu tužilaštva na prvu oslobađajuću presudu.

I na novu presudu tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu.

Davinić je oslobođen od optužbi da je 2005. godine preduzeću „J" iz Podgorice pribavio imovinsku korist u iznosu od 1.617.686 američkih dolara, a državi Republici Srbiji naneo imovinsku štetu u tom iznosu.

Oslobođen je i od optužbi da je iste godine Crnoj Gori pribavio imovinsku korist u iznosu od 1.528.477 američkih dolara, a Srbiji naneo imovinsku štetu u istom iznosu, povodom realizacije komisionog ugovora o prodaji naoružanja, iako je znao da je svo to naoružanje, kao imovina Državne zajednice SCG koja se nalazi isključivo na teritoriji Srbije - po teritorijalnom principu imovina Srbije.

Tužilaštvo navodi da su zbog toga sva novčana sredstva ostvarena prodajom naoružanja morala da se uplate na poseban predračun u okviru konsolidovanog računa trezora Narodne banke Srbije.

Treće delo za koje je oslobođen zajedno sa Kokanovićem tiče se kupovine stana za Jokanovića.

Optužnicom se terete da su Jokanoviću pribavili imovinsku korist od 26.628 evra, a Ministarstvo odbrane DZ SCG naneli imovinsku štetu u tom iznosu.

Davinić je u poslednjih desetak godina pravosnažno oslobođen po tri optužnice za takozvanu - aferu Pancir, zatim za stanove namenjenih "Kobrama", i stan za namenjen jednom oficiru, a i dalje mu je u toku suđenje u slučaju poznatom kao "satelit".

On je dobio pravosnažnu uslovnu osudu, u slučaju poznatom kao "barkasa", povodom optužbi da je 2005. godine Crnoj Gori poklonio vojni brod barkasa vredan oko 3.6 miliona dinara, i tako prema stavu suda, oštetio budžet državne zajednice.

Daviniću je u tom slučaju odlukom Apelacionog suda u Beogradu izrečena kazna zatvora od osam meseci i istovremeno je određeno da se kazna neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne izvrši novo krivično delo, dok je Republika Srbija je radi ostvarivanja imovinsko - pravnog zahteva upućena na parnicu.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner