Početna strana > Hronika > Više od četiri stotine naučnika dalo podršku lekarima koji traže smenu Kriznog štaba, lekare podržalo i više od 300 umetnika i 80 advokata
Hronika

Više od četiri stotine naučnika dalo podršku lekarima koji traže smenu Kriznog štaba, lekare podržalo i više od 300 umetnika i 80 advokata

PDF Štampa El. pošta
subota, 25. jul 2020.

Podršku otvorenom pismu lekara "Ujedinjeni protiv kovida" , koji su peticijom zatražili smenu Kriznog štaba, počeli su da potpisuju i naučnici, a do jutros podršku je uputilo više od četiri stotine predstavnika akademske zajednice.

 “Biti stručan podrazumeva i biti odgovoran kako prema svojoj profesiji, tako i građanima. Promene u zdravstvu ne mogu doći bez angažovanih i solidarnih lekara.

Ovim putem se solidarišemo sa onima koji nose teret epidemije na svojim plećima, sa pravom ukazujući na propuste i stanje u zdravstvu, te osuđujemo kampanju koju protiv njih vode predstavnici vlasti”, navedeno je na sajtu MASA – Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti.

“Masa poziva kolege i koleginice sa univerziteta i instituta u Srbiji i van nje da potpišu peticiju podrške lekarima koji su izašli u javnost kao Ujedinjeni protiv Covida”, navodi se dalje na sajtu MASA, a podršku je dosad potpisalo više od četiri stotine univerzitetskih profesora, dosenta, asistenata, naučnih saradnika na institutima.

Ko je sve potpisao podršku lekarima možete videti ovde.

A koliko lekara je do sada potpisalo otvoreno pismo kojima pozivaju na smenu Kriznog štaba možete naći ovde.

“Kolege, ne ćutimo” – lekare podržalo više od 300 umetnika

Više od 300 umetnika i radnika u kulturi do sada je potpisalo pismo podrške lekarima okupljenim oko inicijative "Ujedinjeni protiv kovida", koji traže smenu članova republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19, i lista je se iz dana dana u dan produžava.

Reditelj Srđan Dragojević, prvi potpisnik pisma, pozvao je preko društvenih mreža umetnike da se priključe i potpisima podrže lekare.

“Hajdemo, Kolege drage! Nemamo čega da se plašimo. Pridružimo se Doktorima. Svi vele da smo mi, u umetničkim profesijama, najveće kukavice. Šićardzije, ćutolozi. I – u pravu su! Uvek 5-6 ljudi. Od nas 20.000! Sramotno! Gde smo? Dokle ćemo da povijamo glave? Stvaralaštvo u diktaturi?! To ne postoji. Stvara samo Slobodan čovek”, poručio je Dragojević na Fejsbuku.

Blizu stotinu reditelja, pisaca, kompozitora, muzičara, likovnih umetnika i zaposlenim u različitim oblastima kulture potpisalo je podršku već prvog dana, a u međuvremenu im se pridružilo još 150 kolega. Među potpisnicima su pisci Jelena Lengold, Dušan Nedeljković, Goran Skrobonja, Marko Vidojković, Aleksandar Baljak, reditelji Janko Baljak, Goran Marković, Mladen Đorđević, Božidar Đurović, Miroslav Terzić, Tatjana Mandić Rigonat, Kokan Mladenović, glumci Bane Jevtić, Jovana Stipić, Mirjana Karanović, Milorad Kapor i brojni drugi umetnici iz drugih oblasti.

– Krizni štab se potpuno stavio na stranu vlasti, poverenje je izgubljeno, a sa druge strane je pokrenuta jeziva hajka na lekare sa liste “Ujedinjeni protiv kovida”- rekao je za Nova.rs filmski reditelj Janko Baljak, govoreći o ličnim motivima da se solidariše sa lekarima iz neformalne grupe “Ujedinjeni protiv kovida”.

Književnica Jelena Lengold poručila je, govoreći o svojim motivima da stavi potpis, da “svi mi, zajedno ili po profesijama, moramo pokazati da podržavamo one lekare koji su se usudili da se suprotstave objektivnoj opasnosti za sve građane, gubitku poverenja u ljude koji su ugled profesije stavili u drugi plan pred poslušnošću režimu i užasnoj nepravdi da se za razbukvatanje korone optužuju učesnici protesta“.

Advokati: Podrška za lekare “Ujedinjene protiv kovida”

Više od 80 advokata potpisalo je peticiju podrške za inicijativu lekara "Ujedinjeni protiv kovida". Do sada je više od 2000 lekara potpisalo zahtev za smenu članova Kriznog štaba.

“Mi, advokati Srbije, podržavamo ujedinjeni-protiv-kovida.net i gnušamo se još jednog pokušaja linča koji sporovode tabloidi i naci-frekvencije”, objavljeno je na sajtu advokati-za-ujedinjene-protiv-kovida.net, na kome je peticiju podrške medicinskim radnicima već potpisao 81 advokat.

Na tom portalu objavljeno je i uputstvo za potpisivanje peticije, po ugledu na lekare okupljene u neformalnu grupu “Ujedinjeni protiv kovida”, koji su u otvorenom pismu Vladi Srbije naveli da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi, i zatražili formiranje novog Kriznog štaba.

(Nova.rs)