Početna strana > Hronika > Viola fon Kramon: Nadam se da će Kosovo dobiti većinu na majskom sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope, neke zemlje zahtevaju ZSO kako bi podržale njegovo članstvo
Hronika

Viola fon Kramon: Nadam se da će Kosovo dobiti većinu na majskom sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope, neke zemlje zahtevaju ZSO kako bi podržale njegovo članstvo

PDF Štampa El. pošta
subota, 20. april 2024.

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izrazila je nadu da će Kosovo dobiti većinu na majskom sastanku Komiteta ministara Savetu Evrope, ističući da su neke od zemalja podigle kriterijume da bi podržale taj poroces, pa zahtevaju napredak u formiranju Zajednice srpskih opština.

Fon Kramon je za Kosovapres navela da od obe strane, i Srbije i Kosova, očekuje bezuslovnu primenu sporazuma iz Brisela i Ohridskog aneksa.

Kako kaže, nije kriv posrednik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak što se ništa nije pomerio u sprovođenju dogovora, već da strane nemaju političku volju za tako nešto, prenosi Kosovo online.

„Videli smo da je bilo dosta teško u sadašnjim političkim okolnostima bilo šta postići. Ne bih rekao da je Lajčak kriv. Mislim da je potrebno mnogo političke volje sa ove strane, ali i u Beogradu. Ne kažem da je Beograd spreman, ali ovde se mora videti bar malo više pragmatizma“, rekla je Fon Kramon.

Prema njenim rečima, Srpska lista je pogrešila kada je zatražila bojkot glasanja 21. aprila za smenu gradonačelnika četiri severne opštine.

„Kada pogledamo sever, na primer, tamo se mnogo toga dogodilo, referendum je organizovan, Srpska lista je odlučila da ne učestvuje. Mislim da je ovo velika greška“, ocenila je ona.

Fon Kramnon tvrdi da Srbija nije preduzela nikakav potez u sprovođenju sporazuma, već se zalaže za kršenje pojedinih članova, insistirajući na stavu koji je protiv članstva Kosova u Savetu Evrope.

„Nadam se da ću videti napredak u vezi sa Zajednicom većinski srpskih opština na Kosovu, ali inače, želim da kažem da smo svi svesni zašto se ne ide napred zato što Srbija nije povukla ni jedan potez, a naprotiv, sada čak blokiraju ili pokušavaju da blokiraju, što mislim da neće uspeti u prijem Kosova u Savet Evrope i to je apsolutno neprihvatljivo“, ističe ona.

Fon Kramon se osvrnula i na kaznene mere EU koje su na snazi prema Prištini te istakla da bi one trebalo biti ukinute.

„Dakle, ako govorimo o merama i ako govorimo o tome šta se desilo posle njih, sada smo na tački gde bih rekla da moramo da ukinemo mere. Više nema potrebe za merama kada je kosovska strana uradila sve što je traženo“, navela je Fon Kramon.

Kada je reč o novom specijalnom izaslaniku EU za dijalog, Fon Kramon kaže da bi na to mesto trebalo da dođe neko ko dobro poznaje region i na koga nije lako uticati ni sa jedne strane.

„Spominje se nekoliko imena. Ne znam ko će dobiti konačnu nominaciju ili ko će na kraju biti izglasan. Mislim da bi to trebalo da bude neko ko poznaje region, neko ko je sposoban, ali na koga takođe nije lako, da tako kažem, suviše lako uticati, jer obe strane, naravno, imaju svoj veoma jak interes“, zaključuje Fon Kramon.

(Kosovo onlajn)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner