Početna strana > Hronika > Viola fon Kramon: EP poziva "Srpsku listu" da promeni odluku o neučešću na izborima na severu Kosova
Hronika

Viola fon Kramon: EP poziva "Srpsku listu" da promeni odluku o neučešću na izborima na severu Kosova

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. mart 2023.

 BRISEL - Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon postavila je na Tviteru faksimil pisma koje je potpisala zajedno sa poslanikom socijaldemokrata Tijsom Rojtenom, u kojem je navela da "EP duboko žali" zbog odbijanja Srpske liste da učestvuje na predstojećim izborima na severu KiM.

Ona je istovremeno pozvala Srpsku listu da "bez odlaganja" dostavi svoju izbornu listu.

Ona je u pismu pozvala institucije u Prištini da, iako je istekao rok za prijavu kandidata za učešče na izborima, "pokažu fleksibilnost" i pozovu Srpsku listu da preda liste kandidata bez odlaganja.

U pismu se takođe navodi i da član 7. sporazuma o normalizaciji odnosa koji je dogovoren 27. februara obavezuje obe strane da obezbede odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na KiM

"Izbori su suštinska prilika za ljude na severu Kosova da obezbede samoupravljanje kroz iskorišćavanje svojih demokratskih prava", navodi se u pismu i dodaje da bi neučestvovanje na izborima oduzelo pravo stanovnicima severa KiM da izaberu svoje predstavnike koji će raditi na izgradnji bolje budućnosti za njihovu zajednicu.

Rok za prijavu kandidata za vanredne lokalne izbore u četiri opštine na severu KiM je istekao , a Srpska lista nije podnela kandidaturu.

Srpska lista saopštila je ječe da je odluka te stranke da ne učestvuje na izborima posledica "kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad srpskim narodom sprovodi režim Aljbina Kurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava na tlu Evrope u 21. veku".

U saopštenju je precizirano da se to odnosi pre svega na neispunjenje jasnih zahteva te stranke, zbog kojih je i napustila kosovske institucije, a to su formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i povlačenje svih specijalaca sa severa KiM.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner