Početna strana > Hronika > Vilijam Montgomeri: Srbija ne bi trebalo da učestvuje u dijalogu dok SAD i EU ne nateraju Kurtija da primeni obaveze preuzete u Briselu, uključujući i ZSO
Hronika

Vilijam Montgomeri: Srbija ne bi trebalo da učestvuje u dijalogu dok SAD i EU ne nateraju Kurtija da primeni obaveze preuzete u Briselu, uključujući i ZSO

PDF Štampa El. pošta
sreda, 01. februar 2023.

 Nekadašnji američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri izjavio je za Kosovo onlajn da je činjenica da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija mogu da nateraju Aljbina Kurtija da primeni obaveze preuzete u Briselu, uključujući i Zajednicu srpskih opština, i dok to ne urade, kako smatra, Srbija ne bi trebalo da učestvuje u dijalogu.

S obzirom na poslednje urgencije iz Vašingtona, adresirane na Prištinu, sa porukom da je vreme da Zajednica opština sa srpskom većinom bude formirana, otvara se pitanje da li je ta žurba motivisana ciljem da se do kraja ove godine postigne konačan dogovor Beograda i Prištine. Međutim, Montgomeri smatra da nije realno da sva otvorena pitanja u dijalogu budu rešena do kraja 2023. godine.

„Nema šanse da se sve reši ove godine. Činjenica je da bi SAD i EU mogle da nateraju Kurtija da primeni obaveze preuzete u Briselu, uključujući i Zajednicu srpskih opština. Dok to ne urade Srbija bi trebalo da prestane da učestvuje u ovom dijalogu“. Suludo je gledati Kurtija kako ne sprovodi sporazum koji je Kosovo postiglo i nastavljati da sa njim sklapate druge sporazume. Kako slabo i patetično izgleda EU”, kaže Montgomeri, a prenosi Kosovo onlajn.

On dodaje, da EU ovde demonstrira svoju političku slabost.

„EU, sa više od 300 miliona ljudi i sjajnom ekonomijom, ne može da natera malu zemlju da se pridržava sporazuma koji je sama sponzorisala. To pokazuje njenu političku slabost”, zaključuje Montgomeri.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner