Početna strana > Hronika > Vilijam Montgomeri: Ako situacija eskalira i Vojska Srbije interveniše, zapadne pristalice Kosova mogu da zatraže sankcije, slične onima koje su uvedene Rusiji
Hronika

Vilijam Montgomeri: Ako situacija eskalira i Vojska Srbije interveniše, zapadne pristalice Kosova mogu da zatraže sankcije, slične onima koje su uvedene Rusiji

PDF Štampa El. pošta
sreda, 31. maj 2023.

 Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri kaže da je predsednik Srbije bio u pravu što je zvao ambasadore da ih upozori na opasnosti postojeće situacije.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ultranacionalista koji tačno zna šta radi ili pokušava da uradi.

"On pokušava da natera Zapad da kosovsku situaciju 'posmatra' kao drugu Ukrajinu, zamenjujući kosovske Srbe ukrajinskim Rusima. Iako nekolicina ljudi koji zaista poznaju region na Zapadu (kao što je Karl Bilt) može da uvidi taj trik, mnogi neće. Ako situacija eskalira i Vojska Srbije interveniše, zapadne pristalice Kosova mogu da zatraže sankcije, slične onima koje su uvedene Rusiji", rekao je on za Tanjug komentarišući dešavanja na severu KiM.

Kako je rekao problem za Vučića je kako da izbegne da upadne u ovu zamku, a da i dalje štiti kosovske Srbe, kao i da je njegova najbolja šansa da natera KFOR da agresivno interveniše kako bi preokrenuo ovu situaciju.

"Treba uložiti sve napore da se to uradi. Imaju li volje? Nisam siguran, ali znam da su beskrajni pozivi na nastavak dijaloga beskorisni. Kurti sada treba da oseti stvarne posledice za svoje postupke i kosovski Albanci moraju da se primoraju da shvate posledice Kurtijeve politike", rekao je Montgomeri.

On je dodao i da je tragedija u tome što bi "postupanje ranije ili sada" moglo da izgleda "teško" za Zapad, ali da ce ih istorija grubo uhvatiti ako ne preduzmu nešto i ako dođe do još jednog rata na Balkanu, u trenutku kada je jasan cilj američkog predsednika DŽoa Bajdena upravo suprotan.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner