Početna strana > Hronika > Vilijam Hejg: Intenzivirati akciju NATO u Libiji
Hronika

Vilijam Hejg: Intenzivirati akciju NATO u Libiji

PDF Štampa El. pošta
utorak, 12. april 2011.

Britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg pozvao je danas NATO da "intenzivira" vojnu operaciju u Libiju kako bi se zaštitili civili i pozvao i ostale zemlje koje učestvuju u toj akciji da ulože veća sredstva.

- Moramo da održimo i intenziviramo akciju u okviru NATO - rekao je novinarima Hejg koji danas učestvuje na sastanku šefova diplomatija EU u Luksemburgu.

- To je razlog što je Velika Britanija obezbedila dodatne avione koji su sposobni da napadnu ciljeve na kopnu koji ugrožavaju libijsko civilno stanovništvo - rekao je on, dodajući da bi "bilo dobro kada bi i ostale zemlje uradile isto".

- Hiljade života je spaseno u poslednje tri sedmice, uključujući i stanovništvo Bengazija zahvaljujući intervenciji NATO i naših saveznika u trenutku kada su to stanovništvo ugrožavale Gadafijeve snage - rekao je Hejg.

On je dodao da je "dosta toga postignuto u Libiji, ali i da je jasno da je potrebno učiniti još više".

Šef francuske diplomatije Alen Žipe ranije je rekao da NATO ne ispunjava u dovoljnoj meri svoj zadatak u Libiji kako bi se neutralisalo teško naoružanje snaga lojalnih Moameru Gadafiju i zaštiilo civilno stanovništvo.

Izjave dvojice ministara dolaze u trenutku kada na Zapadu sve više raste bojazan da bi u Libiji moglo doći do pogoršanja situacije. I sam generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ocenio je ranije da kriza u Libiji ne može da se reši "isključivo na vojni način" i da je potrebno političko rešenje. Iste izjave istovremeno odražavaju i sve veću nervozu Velike Britanije i Francuske prema ostalim članicama NATO koje nerado učestvuju u vazdušnim napadima na kopnene snage lojalne Gadafiju, dok su se SAD u potpunosti povukle svoje borbene avione s početka akcije, podseća Frans pres.

Hejg je takođe naglasio da bi svako primirje u Libiji moralo da bude takvo da UN i druge organizacije mogu na uverljiv način da ga provere.

- Gadafi je u dva navrata najavljivao prekid vatre, a onda je nastavio da bombarduje stanovnike Misurate i drugih mesta - podsetio je šef britanske diplomatije.

Hejg je još jednom ponovio stav da libijski vođa Moamer Gadafi mora da ode sa vlasti u okviru političkog rešenja krize u Libiji.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner