Početna strana > Hronika > Viktor Orban: Poljaci su u pravu, primat prava EU nije predviđen ugovorom o članstvu
Hronika

Viktor Orban: Poljaci su u pravu, primat prava EU nije predviđen ugovorom o članstvu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 21. oktobar 2021.

Primat zakona EU nije predviđen ugovorom o članstvu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban, komentarišući moguće sankcije Poljskoj u svetlu njene presude o nadmoći nacionalnog ustava.

„Primat prava EU ne postoji u ugovoru o EU, pa EU ima primat tamo gde ima nadležnosti. Pitanje je kompetencija. Ono što se sada redovno dešava jeste da evropske institucije zaobilaze nadležnosti nacionalnih parlamenata i vlada i menjaju ugovor bez legitimiteta. Dakle, Poljaci su u pravu“, rekao je Orban, dodajući da tamo gde nema nadležnosti EU, nacionalno pravo ima prednost nad pravom EU, prenosi međunarodni Sputnjik.

Ranije je  francuski državni sekretar za evropska pitanja Klemen Bone izjavio da bi Pariz Varšavi mogao uvesti sankcije, uključujući i finansijske, zbog nedavne presude poljskog Ustavnog suda da su pojedini članovi povelje Evropske unije neustavni u toj zemlji.

Ustavni sud Poljske je 7. oktobra potvrdio superiornost ustava republike nad zakonodavstvom Evropske unije. Taj potez usledio je kao odgovor na nekoliko presuda Suda EU koje su osudile postupke poljskih vlasti. Evropska komisija pokrenula je istragu protiv ove odluke kako bi odlučila o daljim merama.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner