Početna strana > Hronika > Veliki požar uništio srpsku crkvu u Njujorku; Gorele pravoslavne crkve i u Sidneju i Melburnu
Hronika

Veliki požar uništio srpsku crkvu u Njujorku; Gorele pravoslavne crkve i u Sidneju i Melburnu

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 02. maj 2016.

Veliki požar zahvatio je danas srpsku pravoslavnu crkvu na Menhetnu u Njujorku, na dan kada pravoslavni vernici proslavljaju Uskrs.

U pitanju je saborna crkva "Svetog Save", a požar je izbio nešto pre 19 časova po lokalnom vremenu. Kako za "Blic" kaže otac Đokan Majstorović, starešina, crkva je gotovo skroz izgorela, a ostali su samo zidovi.

- Požar je buknuo oko pola sedam večeras. Srećom, služba u crkvi, na kojoj je bilo oko 700 vernika je završena - rekao je on i dodao da sa svojom porodicom čeka kako bi mogao da uđe u stan u kome živi.

Oko 170 vatrogasaca gasilo je požar, a akcija gašenja trajala je i nekoliko sati nakon što je vatra buknula.

Kako kaže otac Đokan, još uvek se ne zna šta je uzorokovalo požar, ali da smatra da nije u pitanju greška nekoga iz crkve.

- Stara je zgrada, stare su i instalacije, ali još čekamo zvaničan izveštaj o nesreći. Mi smo posle uskršnje službe otišli kućama i tvrdim da smo sve uradili kako treba - rekao je on dodavši da je već 18 godina u Njujorku.

Uzrok nesreće istražuju detektivi koji su na terenu.

U požaru nije bilo žrtava. U trenutku izbijanja požara jedan crkvenjak se nalazio u crkvi, pa se nagutao dima, ali je brzo otpremljen u bolnicu, potvrdio je otac Đokan.

Požar je brzo progutao crkvu, koja potiče iz 19. veka.

Imamo američko osiguranje,a upitanju je i zgrada koje ja istorijski spomenik. Vernici će se okupljati u prostorijama nedaleko odavde dok ne vidimo šta i kako ćemo dalje - kaže otac Đokan.

Portparol vatrogasne službe Frenk Gribon navodi da se čini da uzroci požara nisu sumnjivi.

On je dodao da će njegovo odeljenje istražiti uzroke, ali je upozorio i da bi velika šteta koju je pretrpela crkva mogla da zakomplikuje te napore.

"Šteta je tako velika da ne može da se nadje tačka gde je požar izbio. Krov je bio drveni i više ga nema", rekao je Gribon.

Njujorška vatrogasna služba je saopštila da je prvu dojavu o požaru u crkvi Srpske pravoslavne crkve, koja se nalazi na Zapadnoj 25. ulici, izmedju Pete Avenije i Avenije Amerika, nešto pre 19 časova po lokalnom, odnosno jedan posle ponoći po srednjeevropskom vremenu, navodi "Njujork tajms".

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi kako ogroman plamen guta crkvu Svetog Save, istorijsku građevinu između Brodveja i Američke avenije. Njujorška plicija proglasila je "mobilizaciju prvog nivoa" u tom delu grada.

Gorele pravoslavne crkve i u Sidneju i Melburnu

Sidnej -- Dve pravoslavne crkve u Australiji zahvatio je požar na dan Uskrsa, a informacije o tome stižu samo nekoliko sati nakon što je u Njujorku izgorela srpska crkva.

Makedonsku pravoslavnu crkvu vaskrsenja u sidnejskom predgrađu Rokdejlu vatrena stihija je potpuno uništila, dok je grčka pravoslavna crkva Blagovesti u Melburnu samo oštećena.

Kako prenose lokalni mediji, požar je crkvu u Rokdejlu zahvatio oko 22h po lokalnom vremenu, samo nekoliko sati nakon završetka uskršnjih ceremonija. Srećom, u zgradi nije bilo nikoga.

Prema poslednjim informacijama, lakše su povređene četiri osobe, među kojima su i dvojica vatrogasca.

Sa vatrom se nekoliko sati borilo oko 60 vatrogasaca iz 15 stanica, ali nisu uspeli da spreče da požar potpuno proguta zgradu.

"Iznenadio nas je intenzitet vatre, zgrada se veoma brzo urušila. Imali smo sreće da ima ovako malo povređenih", rekao je Greg Malins iz vatrogasne službe.

Kako je rekao, prerano je da se govori o uzroku, ali je zbog proslave Uskrsa ceo dan bilo ljudi u crkvi, pa je "teško verovati da je neko uspeo da podmetne požar".

"Bilo je deset uveče, a ovo je veoma živ kraj, svakako bi neko primetio da se nešto dešava", rekao je nadzornik u vatrogasnoj službi Greg Renkin i naveo da su mogući uzroci instalacije ili sveće.

Ipak, policija vrši uviđaj, a mediji navode da se istražuje i mogućnost namerne paljevine, zbog činjenice da je u crkvi bilo mnogo novca zbog uskršnjih donacija.

Kako prenosi Jahu, moguće je da je požar podmetnut kako bi se lopovi domogli novca u sefu ili prikrili tragove.

(Tanjug) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner