Početna strana > Hronika > Velika Britanija uvela sankcije Slobodanu Tešiću, Milanu Radoičiću i Zvonku Veselinoviću. DŽejms Kleverli: Sankcija usmerene na korumpirane aktere i one koji krše i zloupotrebljavaju ljudska prava
Hronika

Velika Britanija uvela sankcije Slobodanu Tešiću, Milanu Radoičiću i Zvonku Veselinoviću. DŽejms Kleverli: Sankcija usmerene na korumpirane aktere i one koji krše i zloupotrebljavaju ljudska prava

PDF Štampa El. pošta
petak, 09. decembar 2022.

 Trgovac oružjem Slobodan Tešić, potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić i Zvonko Veselinović nalaze se na listi osoba protiv kojih je Mininistarstvo spoljnih poslova Velike Britanije uvelo sankcije.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, ministar DŽejms Kleverli najavio je novi talas sankcija koje su usmerene na „korumpirane aktere i one koji krše i zloupotrebljavaju ljudska prava, kao i na počinioce seksualnog nasilja u sukobu“.

„Ovaj talas sankcija, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, obeležava Međunarodni dan borbe protiv korupcije i Dan ljudskih prava“, stoji u saopštenju.

Paket sankcija uključuje pojedince uključene u „širok spektar kriminalnih aktivnosti – uključujući mučenje zatvorenika, mobilizaciju trupa za silovanje civila i sistematska zverstva“.

„Ove sankcije pokazuju posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva da brani slobodna društva i ljudska prava svih, svuda“, dodaje se u saopštenju.

„Naša je dužnost da promovišemo slobodna i otvorena društva širom sveta. Danas naše sankcije idu dalje u otkrivanju odgovornosti onih koji stoje iza gnusnih kršenja naših najosnovnijih prava. Posvećeni smo upotrebi svake poluge koja nam je na raspolaganju da obezbedimo budućnost slobode nad strahom“, saopštio je ministar spoljnih poslova Velike Britanije.

Kako je navedeno, na listi sankcija Ujedinjenog Kraljevstva nalaze se 30 političkih ličnosti, prekršilaca ljudskih prava i počinilaca seksualnog nasilja u vezi sa sukobima širom sveta.

(N1)