Početna strana > Hronika > Večernji list: Hrvatska traži od Srbije 148,5 miliona dolara po osnovu sukcesije imovine SFRJ
Hronika

Večernji list: Hrvatska traži od Srbije 148,5 miliona dolara po osnovu sukcesije imovine SFRJ

PDF Štampa El. pošta
sreda, 13. novembar 2019.

 ZAGREB – Hrvatska u postupku sukcesije imovine bivše Jugoslavije traži od Srbije 148,5 miliona dolara.

U trenutku raspada bivše države, na deviznim računima SFRJ u mešovitim bankama u inostranstvu nalazilo se 645,55 miliona američkih dolara, tvrdi list.

Dodaje da je taj novac, prema Sporazumu o sukcesiji, trebalo da se podeli između država naslednica, pri čemu je Hrvatskoj, kako navodi, trebalo da pripadne 23 odsto ili 148,5 miliona dolara.

Kad je trebalo da počnu razgovori o podeli, Srbija je, prema pisanju Večernjeg lista, navodno obavestila ostale države da na računima ima samo 56 miliona dolara odbijajući, kako tvrdi list, da objasni gde je novac.

Dalje se dodaje da Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac, oko 690 miliona dolara, koristio 90-ih, prema tvrdnjama Večernjeg, za plaćanje inostranih dugova srpskih preduzeća, te da je Srbija navodno posebno instruisala banke da se on ne koristi za druge republike.

„Temu nestalih, odnosno protivpravno potrošenih sredstava, Hrvatska će, kao domaćin današnjeg sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tela zaduženog za nadzor sprovođenja sukcesije, staviti kao posebnu tačku dnevnog reda”, piše u tekstu.

„Insistiraće da se sprovede Sporazum o sukcesiji, odnosno da se podeli 645,55 miliona dolara, a ako je taj novac protivpravno potrošen, da se nađe rešenje za kompenzaciju”, kažu iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, piše Večernji, a prenosi Tanjug.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner