Početna strana > Hronika > Večernje novosti: Pristupanjem programu IPAP Srbija odnose sa NATO podiže na najviši nivo
Hronika

Večernje novosti: Pristupanjem programu IPAP Srbija odnose sa NATO podiže na najviši nivo

PDF Štampa El. pošta
petak, 28. novembar 2014.

Pristupanjem programu IPAP (Individualni akcioni plan partnerstva) Srbija će vojne i političke odnose sa NATO savezom podići na najviši mogući nivo za zemlju koje nije članica Alijanse. To, ipak, nije korak ka punopravnom članstvu u Alijansi, a Beograd će i dalje sam da bira meru saradnje sa Severnoatlantskim paktom.

 Ilustracija VN

Zahtev Srbije za pristupanje IPAP odobrio je Komitet NATO za kooperativnu bezbednost i partnerstva, a naša vlada će ga verifikovati. Posle toga Alijansa će zvanično usvojiti ovaj dokument. Sporazum ne mora da bude potvrđen u Narodnoj skupštini.

IPAP je za Srbiju bio blokiran zbog opstrukcije Albanije, ali je Tirana zbog velikih pritisaka vodećih zemalja Severnoatlantskog saveza ipak popustila.

Srbija je već članica Partnerstva za mir u okviru kojeg ima veoma blisku saradnju sa NATO, posebno kada je reč o reformi odbrambenog sistema i učešću u međunarodnim misijama.

Pristupanjem programu IPAP ta saradnja se produbljuje i širi se “ponuda” NATO iz koje Srbija može birati ono što joj u određenom trenutku odgovara. Četiri oblasti su u fokusu: političko-bezbednosna pitanja, sistem odbrane, naučna saradnja i zaštita životne sredine i reagovanje u vanrednim situacijama.

Izvori “Novosti” iz NATO kažu da zemlje članice Alijanse uvažavaju vojnu neutralnost Srbije i ne nameravaju da joj nameću veći stepen saradnje od onog koji sama želi.

- Srbija će, kao i do sada, moći da bira na koji način želi da sarađuje sa Savezom, koliko želi da učestvuje u misijama i kakvu vrstu pomoći želi u reformi odbrambenog sistema. Jasno nam je da je sećanje na NATO intervenciju u Srbiji živo i da je podrška članstvu u Alijansi veoma niska. Ipak Srbija je pokazala da je u nekim aspektima, poput međunarodnih misija, aktivnija čak i od nekih članica - kaže izvor “Novosti”.

Vojno-politički analitičar Aleksandar Radić kaže da, iako formalno IPAP ne vodi u punopravno članstvo, to svakako jeste korak bliže NATO.

- IPAP definiše konkretne oblike saradnje u okviru Partnerstva za mir. Vojska Srbije već ima bliske odnose sa NATO, veoma je aktivna u toj saradnji i u novom okviru će svakako nastaviti tim putem. Povećaće se naše učešće u misijama, kao i prisustvo oficira NATO koji učestvuju u obuci i evaluaciji naših jedinica.

Crna Gora čeka

Sledeća država koja će pristupiti NATO verovatno će biti Crna Gora koja se nada da će uskoro dobiti poziv. U predvorju je i Makedonija koja je spremna za članstvo, ali je koči Grčka zbog spora oko imena. Bosna i Hercegovina je izrazila želju da pristupi savezu, ali suštinsku prepreku predstavljaju odnosi RS i Federacije.

V. Mijatović

(Večernje novosti)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner