Početna strana > Hronika > Večernje novosti: NVO oklevetale Srbiju Stejt dipartmentu
Hronika

Večernje novosti: NVO oklevetale Srbiju Stejt dipartmentu

PDF Štampa El. pošta
sreda, 01. avgust 2012.

Skandalozno: Podatke pune laži i grešaka o verskim slobodama u Srbiji Stejt dipartmentu slale ovdašnje NVO. Država svake godine ukazuje na greške u izveštaju o verskim pravima, ali primedbe ne budu uvažene.

Stejt dipartment u godišnjem izveštaju o verskim pravima u svetu optužuje Srbiju za nepoštovanje verskih prava i sloboda, a za takvu tvrdnju smo - sami krivi! Državna administracija SAD je podatke za izveštaj o verskim slobodama, u kome postoji niz neistina o stanju u Srbiji, dobijala iz srpskih nevladinih organizacija.

Predstavnici bivšeg Ministarstva vera kažu da iz godine u godinu šalju primedbe na pristrasne i netačne izveštaje, ali da malo koja njihova zamerka bude usvojena. Da je, osim izvora iz Ministarstva vera, Stejt dipartment izveštaj sastavio na osnovu podataka NVO iz Srbije, potvrdio nam je i Aleksandar Raković, bivši koordinator Međureligijskog saveta Ministarstva vera.

- Na svaki izveštaj poslednjih godina pisali smo primedbe, slali prave informacije, ali i u sledećim izveštajima iste greške su se ponavljale - kaže Raković, za „Novosti“. - Dali smo im spisak crkava i verskih zajednica, ali ga, očigledno, nisu koristili. Navodi se, na primer, da u Srbiji slobodno deluje Grčka pravoslavna crkva, koja ovde nema nijednog sveštenika, niti je ikad zatražila registraciju. Isto kažu i za Makedonsku pravoslavnu crkvu, koja, takođe, nije podnela zahtev za registraciju. Pominju se neke verske zajednice koje su, navodno, odbijene za registraciju, a one se i ne prijavljuju, jer ne mogu da ispune elementarne uslove, poput onog da je potrebno da imaju stotinu vernika.

U američkom državnom izveštaju piše i da Ustav i zakoni u Srbiji ograničavaju verske slobode, kao i da postoji društvena diskriminacija zasnovana na religijskoj opredeljenosti ili verovanjima. Sa druge strane, tvrde da privremene institucije u Prištini u principu poštuju verske slobode predviđene Ustavom i zakonima.

- Ukazivali smo na propuste o situaciji na KiM. Prosto je neverovatno da se verske slobode na Kosovu i Metohiji prikazuju u pozitivnom, a u Srbiji u negativnom svetlu - smatra Raković. - Prikazali su, čak, da su napadi na crkve i vernike delo maloletnih pljačkaša. To je besmisleno. Reč je o sistemskim pritiscima i konstantnoj diskriminaciji srpskog naroda i Crkve, koja polazi od vrha tzv. kosovskih institucija i sprovodi se kao po komandi.

On dodaje da je svaki od izveštaja Stejt dipartmenta poslednjih godina pisan pristrasno i da su tendenciozno prikazani nepostojeći primeri verske diskriminacije u Srbiji.

Sa tim se slaže i prof. dr Bogoljub Šijaković, bivši ministar vera, koji kaže da je Amerika unapred donela svoj stav i da primedbe Srbije jednostavno nisu uvažene.

- Reč je o politici. Poslednje dve godine čak su malo i ublažavali izveštaj i mislio sam da su konačno prestali sa tom politikom, ali ovim novim dokumentom ponovo kreće stara priča - kaže prof. Šijaković. - Ispada da je svugde sve u redu osim u Srbiji.

On objašnjava da je jedini verski problem u Srbiji unutar islamske zajednice, ali tu država ne može da se meša.

- Ako neko napiše grafit koji vređa nečija prava, pa toga ima svakodnevno na celoj planeti. To niti je delo države, niti društva, već nekog pojedinca, huligana - dodaje Šijaković.

I njegov naslednik u ministarstvu Srđan Srećković ocenjuje da verska prava nisu ugrožena i da, čak, male verske zajednice dobijaju proporcionalno više sredstava iz budžeta, nego SPC.

- Ni stav da postoji protekcija SPC ne stoji - dodaje Srećković. - A o tome koliko ima verskih sloboda na KiM najbolje govori činjenica da su nam manastiri i crkve opasani žicom i da ih čuvaju strani vojnici.

STAV AMERIKE NE TREBA ODBACITI

Verski analitičar Živica Tucić ima sasvim drugačiji stav i kaže da „može da nam se dopada ili ne, ali to je stav Amerike, koja ne razlikuje male i velike crkve“. - Možda je stav o Srbiji prejak, a o Kosovu preblag, ali to je državni dokument, utiče na njihovu državnu politiku i ne smemo ga bagatelno odbaciti - kaže Tucić.

MANTEROVA DEPEŠA NA “VIKILIKSU“

Depeša koju je bivši ambasador SAD Kameron Manter poslao u Vašington nakon objavljivanja izveštaja o verskim pravima za 2007. našla se na „Vikiliksu“. U Manterovom izveštaju navodi se da je izveštaj burno primljen u Ministarstvu vera i srpskim medijima, navodeći pojedinačno kako je koji medij izveštavao. On govori i o sastanku sa predstavnicima Ministarstva i njihovim zamerkama. Iznosi i svoj komentar u kome, između ostalog, kaže da je srpski Zakon o crkvama i verskim zajednicama diskriminatorski.

I. Mićević

(Večernje novosti)