Početna strana > Hronika > Veća grupa migranata probila ogradu na Horgošu2, mađarski graničari pucali, nema povređenih, četiri osobe uhapšene
Hronika

Veća grupa migranata probila ogradu na Horgošu2, mađarski graničari pucali, nema povređenih, četiri osobe uhapšene

PDF Štampa El. pošta
utorak, 28. januar 2020.

Veća grupa migranata probila je ogradu kod srpsko-mađarskog prelaza Horgoš - Reske 2, a mađarski pogranični policajci ispalili su hice upozorenja.

Kako je saopštila mađarska policija, dve grupe migranata su jutros pokušale nezakonito da uđu na teritoriju Mađarske u blizini graničnog prelaza Horgoš-Reske.

Četvorica migranata su uhapšena, neki su pobegli, povređenih nema.

Mađarski policajac ispalio je tri hica upozorenja nakon što je oko 60 migranata pokušalo da pređe granicu na prelazu Reske, saopštila je mađarska policija.

U incidentu niko nije povređen, navela je portparolka policije Silvija Sabo, prenosi Rojters.

Policija je navela da je grupa migranata htela da uđe u EU na prelazu Reske (sa srpske strane Horgoš) oko 4.30 sati, zbog čega je policajac otvorio vatru.

Kako prenosi agencija, većina migranata nije uspela da pređe granicu, dok je policija presrela četvoricu migranata koji su uspeli da uđu na teritoriju Mađarske.

Prelaz je zatvoren, dok je veći kontrolni punkt za međunarodne putnike i teretni prevoz otvoren.

Priliv migranata počeo je ponovo da raste krajem prošle godine, pa svake nedelje granicu pokuša da pređe po nekoliko stotina ljudi, navodi agencija.

Na tom graničnom prelazu dogodili su se veliki nemiri tokom migrantske krize 2015. godine, kada se policija sukobila sa stotinama ljudi koji su pokušali da se probiju na teritoriju EU.

Premijer Viktor Orban posle toga je naredio da se podigne čelična ograda duž mađarske granice, da bi se sprečili dolasci.

Načelnik Uprave granične policije Miljan Stanojević saopštio je da su pripadnici granične policije i Policijske stanice Kanjiža pronašli 37 migranata, koji su rano jutros oko 5 sati pokušali da ilegalno pređu u Republiku Mađarsku u blizini Graničnog prelaza Horgoš 2-Reske 2, tako što su isekli ogradu na mađarskoj strani.

Kako je naveo, svi su predati na dalju nadležnost službenicima Policijske stanice Kanjiža.

(Tanjug, B92)