Početna strana > Hronika > Vašington post: Stare podele i mržnje ponovo oživele u BiH
Hronika

Vašington post: Stare podele i mržnje ponovo oživele u BiH

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 24. avgust 2009.

Vašington - Stare podele i mržnje ponovo tinjaju u BiH, 14 godina nakon okončanja rata, piše Vašington post. U tekstu se ocenjuje da je privreda u BiH u „dronjcima“, budući da je stopa nezaposlenosti veća od 40 odsto.

Autor Kreg Vitlok, između ostalog, citira predsednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića koji smatra da je krajnje vrijeme da se okonča međunarodna superivizija u BiH i prisile političari u zemlji da sami rešavaju probleme.

„Međunarodna zajednica gubi strpljenje. Čak je postalo dosadno objašnjavati im probleme u BiH. To je za mnoge od njih stara priča i oni su od toga umorni“, smatra Radojičić. Savetnik premijera RS Gordan Milošević upozorava da nametnuti centralizovani federalni model zemlji znači samo jednu stvar - dominaciju jedne grupe. Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva BiH kaže da pojedinac u BiH uopšte ne postoji, već se doživljava samo kao član određene etničke grupe.

Vašington post podseća da je predsednik SDA Sulejman Tihić zabrinut da bi vrela retorika mogla, kako je naveo, da preraste u nasilje i dodaje da se ne sme dozvoliti da stvari izmaknu kontroli. BiH još uvek nadgleda međunarodni predstavnik, poznat kao visoki predstavnik, koji ima neoganičena ovlašćenja da otpušta lokalne zvaničnike i određuje politiku ukoliko smatra da je to neophodno za dobrobit zemlje. Savet za sprovođenje mira i agencije koje nadgledaju Dejtonski sporazum pokušavaju godinama da ukinu tu poziciju i vrate puni suverenitet zemlji. Međutim, strane diplomate kažu da nisu uvereni da su političari u BiH spremna sami da upravljaju zemljom.

Visoki predstavnik Valentin Incko tvrdi da BiH pati od „sindroma zavisnosti“ još od vremena kada je bila deo Otomanskog carstva. Kao argument za takvu tvrdnju on navodi Mostar, „potpuno podeljeni grad, koji je zbog političkih sporova između muslimana i Hrvata ostao bez budžeta i delotvorne vlade.

Incko podseća da je čak i delegacija vatrogasaca i opštinskih radnika tražila pomoć od njega jer im zarade nisu isplaćene već mesecima. Autor teksta na kraju ocenjuje da nacionalna vlada odgovara trojici predsednika, koji se slažu oko jedne stvari, a to je da korupcija, unutrašnje političke razmirice i birokratija parališu zemlju.

(Danas)