Početna strana > Hronika > Vašington post: Ministarstvo pravde SAD poslalo zahtev Londonu za ekstradiciju DŽulijana Asanža
Hronika

Vašington post: Ministarstvo pravde SAD poslalo zahtev Londonu za ekstradiciju DŽulijana Asanža

PDF Štampa El. pošta
utorak, 11. jun 2019.

 Ministarstvo pravde SAD poslalo je zahtev za ekstradiciju osnivača organizacije „Vikiliks“ DŽulijana Asanža, piše „Vašington post“, pozivajući se na neimenovane izvore u resoru.

Zahtev koji je poslat u četvrtak stvara maloverovatnim pokretanje dodatnih optužbi SAD protiv Asanža.

Prema zaključenom sporazumu između Vašingtona i Londona o ekstradiciji, zahtev treba da bude poslat tokom 60 dana nakon hapšenja osnivača „Vikiliksa“ koje je izvedeno 11. aprila u ekvadorskoj ambasadi britanske prestonice. Ovaj dokument, podseća list, zabranjuje SAD da optužuje Asanža za druge navodne prekršaje, osim onih koji su nabrojane u zahtevu o izručenju, osim ako oni ne budu izvršeni nakon njegove predaje.

Podsetimo, DŽulijan Asanž se trenutno nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu, gde služi kaznu od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije.

SAD ga optužuju da je objavljivanjem tajnih dokumenata, koji sadrže imena poverljivih vojnih i diplomatskih izvora, prekršio Zakon o špijunaži. Švedska ga traži zbog optužbi za navodno silovanje. Obe zemlje traže njegovo izručenje.

(Sputnik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner