Početna strana > Hronika > Vašington: Američki Kongres usvojio predlog zakona kojim se odobrava dodatna vojna pomoć Ukrajini u 2023. u iznosu od najmanje 800 miliona dolara
Hronika

Vašington: Američki Kongres usvojio predlog zakona kojim se odobrava dodatna vojna pomoć Ukrajini u 2023. u iznosu od najmanje 800 miliona dolara

PDF Štampa El. pošta
sreda, 07. decembar 2022.

Američki kongres usvojio je predlog Zakona o nacionalnoj odbrambenoj politici za 2023. godinu, ukupne vrednosti od 858 milijardi dolara na osnovu koga će u Ukrajinu sledeće godine biti poslat novi paket bezbednosne pomoći u iznosu od najmanje 800 miliona dolara.

Vojna pomoć Tajvanu na osnovu predloženog dokumenta biće povećana na milijardu dolara i biće poslata u narednih nekoliko godina, piše Rojters, a prenosi Tanjug.

Takođe, Zakon bi dozvolio da se bezbednosna pomoć Tajvanu poveća do 10 milijardi dolara u narednih pet godina.

Više sredstava biće izdvojeno i za razvoj hipersoničnog oružja i kupovinu postojećih sistema naoružanja, uključujući borbene avione F-35 kompanije Lokid Martin i brodove kompanije „DŽeneral dajnamiks”.

Očekuje se da će predlog Zakona ovog meseca proći Senat i Predstavnički dom, nakon čega će biti poslat američkom predsedniku DŽozefu Bajden na potpisivanje kako bi formalno bio usvojen.

(Tanjug, Politika)