Početna strana > Hronika > Valentin Incko: Negiranje genocida u Srebrenici je neprihvatljivo i neoprostivo
Hronika

Valentin Incko: Negiranje genocida u Srebrenici je neprihvatljivo i neoprostivo

PDF Štampa El. pošta
utorak, 05. jun 2012.

SARAJEVO – Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da je negiranje genocida neprihvatljivo i da suočavanje s ratnim zločinima predstavlja prvi korak u poboljšanju odnosa u regionu.

„Negiranje genocida u Srebrenici je neprihvatljivo i neoprostivo”, naveo je Incko osvrćući se na izjavu koju je nedavno predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao Televiziji Crne Gore da „u Srebrenici nije bilo genocida”.

Suočavanje s ratnim zločinima predstavlja prvi korak u poboljšanju odnosa u regionu, a negiranje ili relativizovanje zločina genocida je uvreda za porodice žrtava, kao i za čovečanstvo u celini i jedino služi nepotrebnom jačanju napetosti, ocenio je austrijski diplomata, prenose sarajevski mediji.

Inckov stav je da nema sumnje u utvrđene činjenice u Srebrenici, navodi se u saopštenju iz Inckove kancelarije i podseća da su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Međunarodni sud pravde „presudili da je u tom gradu počinjen genocid”.

Incko je još naveo da se istina i pravda moraju poštovati zato što su one temelj pomirenja unutar BiH, ali i njenih odnosa sa susedima, javljaju mediji u BiH.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner