Početna strana > Hronika > Vaclav Klaus: Ne mislim da za Grčku postoji rešenje unutar evrozone
Hronika

Vaclav Klaus: Ne mislim da za Grčku postoji rešenje unutar evrozone

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 22. septembar 2011.

PRAG – Češki predsednik Vaclav Klaus izjavio je američkim medijima da za Grčku nema rešenja unutar evrozone i ponovio da bi Grčka mogla da istupi iz monetarne unije relativno lako, preneli su danas češki mediji.

„Mogu da zamislim da neka od zemalja evrozone iz nje ode. Tehnički i administrativno, to je moguće”, kazao je Klaus američkoj televiziji CNBC tokom posete Vašingtonu i Njujorku.

I ranije je Vaclav Klaus preporučivao Grcima da se vrate drahmi i tvrdio, pozivajući se na iskustvo podele Čehoslovačke i stvaranja nacionalnih valuta, da bi Grčka mogla lako da prestane da plaća evrima.

„Ne mislim da za Grčku postoji rešenje unutar evrozone. Biće samo trajna improvizacija, trajni budžetski transferi sa jedne strane Evrope na drugu”, kazao je Klaus američkoj televiziji.

Češki predsednik inače ne odbija pomoć Grčkoj, posebno zato što Češka nije članica evrozone pa ni ne plaća, ali već nekoliko puta je upozorio da pozajmice, dakle novac koji mora da se vrati, Grčkoj neće pomoći.

„Recimo bez ikakvih uvijanja, umesto neutralne reči pomoć, pozajmice, dakle nešto sto mora da se otplaćuje, Grčkoj neće pomoći. Pokloni mogu eventualno da pomognu. Privremeno”, kazao je Klaus nedavno u Bratislavi.

Klaus, kao najglasniji evroskeptik među šefovima država i vlada evropske dvadesetsedmorke, odbija da se Češka odrekne svoje krune i uđe u evrozonu na šta se obavezala u pristupnom ugovoru.

On je od vlade premijera Petra Nečasa zatražio da sa Briselom što pre dogovori izuzetak za Češku iz te obaveze.

Evrozonu kao koristan i dobar projekt u koji bi Češka trebalo da uđe Klaus, prema ranijim izjavama, vidi samo ukoliko bi to bila monetarna unija zemalja koje bi imale kompatibilne privrede i slične nemačkoj privredi.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner