Početna strana > Hronika > „Uspravna Srbija“ pred Ustavnim sudom pokrenula postupak za poništavanje SOFA sporazuma sa SAD i NATO
Hronika

„Uspravna Srbija“ pred Ustavnim sudom pokrenula postupak za poništavanje SOFA sporazuma sa SAD i NATO

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 08. septembar 2022.

Pokret Uspravna Srbija traži od Ustavnog suda da donese odluke kojima se SOFA sporazumi, kao glavni formalni, a protivpravni instrumenti prisustva NATO trupa na teritoriji Srbije poništavaju i stavljaju van snage. Ovakvom, na odredbama Ustava zasnovanom odlukom, biće stvoreni normativni uslovi za eliminisanje kompletnog osoblja, vojne tehnike i naoružanja SAD i NATO pakta sa prostora Republike Srbije izuzev Kosova i Metohije, gde su njihove jedinice privremeno stacionirani na osnovu Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija.

Pokret Uspravna Srbija inicirao je danas pred Ustavnim sudom postupak za ocenu ustavnosti Sporazuma o zaštiti statusa i pristupu i korišćenju vojne infrastrukture u Republici Srbiji (SOFA) zaključenog između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, ratifikovanog Zakonom o potvrđivanju Sporazuma koji je objavljen u „Sl. glasniku RS - Međunarodni ugovori“, br. 42/2009-72.

Istovremeno, Uspravna Srbija je inicirala pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Zakona o potvrđivanju sporazuma između država članica Severnoatlantskog ugovora i ostalih država učesnica u Partnerstvu za mir o statusu njihovih snaga (SOFA 2) iz 2015. godine objavljen u "Službenom glasniku RS - Međunarodni ugovori", broj 14. od 8. jula 2015. godine.

Sporazum potpisan sa SAD sadrži brojne nesaglasnosti sa Ustavom Srbije zbog kojih ne može biti deo našeg pravnog poretka. Lišavanje građana Srbije imovinskih prava u korist SAD bez ikakve naknade, neograničeno pravo pristupa i korišćenja bilo kog vojnog i civilnog objekta u Srbiji od strane SAD, omogućavanje neograničenog i nekontrolisanog ulaska, izlaska i kretanja za osoblje SAD u Republici Srbiji, davanje diplomatskog imuniteta tom osoblju protivno odredbama Bečke konvencije, narušavanje jedinstvenosti pravnog poretka Republike Srbije, diskriminacija građana Srbije u odnosu na osoblje SAD koje je zaštićeno od svakog oblika materijalne, prekršajne, pa čak i krivične odgovornosti, povreda prava građana na nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta, prava na slobodu i bezbednost, kao i prava na pravično suđenje, samo su neki od razloga koje je Uspravna Srbija navela u svojoj inicijativi kojom od Ustavnog suda traži poništavanje protivustavnih odredaba SOFA sporazuma sa SAD.

Kada je u pitanju takozvani SOFA 2 sporazum, odnosno Zakon o potvrđivanju Sporazuma između država članica Severnoatlantskog ugovora i ostalih država učesnica u Partnerstvu za mir o statusu njihovih snaga, Uspravna Srbija naglašava da je, protivno odredbama Ustava i Zakona o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, kojim je propisano da "međunarodni ugovor predstavlja ugovor koji Republika Srbija zaključi u pisanom obliku sa jednom ili više država ili sa jednom ili više međunarodnih organizacija", navedenim "zakonom" potvrđen međunarodni ugovor koji Republika Srbija nikad nije potpisala.

Naime, u pitanju je Sporazum između država članica Severnoatlantskog ugovora i ostalih država učesnica u Partnerstvu za mir o statusu njihovih snaga, koji je zaključen u Briselu, 19. juna 1995. godine, koji nije zaključila Republika Srbija, jer te godine nije ni bila učesnica u programu „Partnerstvo za mir“.

Republika Srbija je tek 2006. godine postala učesnica programa „Partnerstvo za mir“ i, samim tim, nikako nije mogla da 1995. godine zaključi Sporazum između država članica Severnoatlantskog ugovora i ostalih država učesnica u Partnerstvu za mir o statusu njihovih snaga, a upravo taj sporazum je potvrđen Zakonom o potvrđivanju Sporazuma. Takođe, taj sporazum Republika Srbija nije potpisala ni u periodu od 2006. godine kada je postala učesnica Programa „Partnerstvo za mir“, pa do 2015. godine, kada je usvojen Zakon o potvrđivanju Sporazuma.

(NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner