Početna strana > Hronika > Uspravna Srbija: Beograd da ustupi Prištini "EuroPrajd 2022"
Hronika

Uspravna Srbija: Beograd da ustupi Prištini "EuroPrajd 2022"

PDF Štampa El. pošta
utorak, 26. jul 2022.

Politički pokret "Uspravna Srbija" uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću, povodom manifestacije "EuroPrajd 2022", najavljene za septembar. 

Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani gospodine Šapiću,

Beograd će od 12. do 18. septembra biti domaćin manefestacije "EuroPrajd 2022". Ovo je centralni evropski LGBT događaj i najznačajnije društveno dešavanje koje će ove godine biti organizovano u našoj zemlji. Prema najavama, učešće u ovoj manifestaciji uzeće najmanje 20.000 osoba.

Nema nikakve sumnje da je Beograd spreman da "EuroPrajd 2022" organizuje na najvišem nivou i da pripadnike LGBT zajednice dočeka raširenih ruku, čistog srca i otvorenog uma. Garancija za to je, pored ogromnog iskustva u organizaciji brojnih međunarodnih događaja najvećeg značaja, nepokolebljiva odlučnost predsednika Vučića da se ova manifestacija održi upravo u našem glavnom gradu.

Grad kojem je u ovom smislu, bez ikakve sumnje, naneta najveća nepravda je Priština. U pitanju je četvrti grad po broju stanovnika u Srbiji i glavni grad AP Kosovo i Metohija. U Prištini, gradu u kome živi više stotina hiljada dobrih, srdačnih, ljubaznih i gostoprimljivih ljudi, nikada nije organizovana nijedna velika međunarodna manifestacija

Beograd je pokazao i dokazao da je svet, kao što je to, uostalom, i cela Srbija, kako su to lucidno primetili naši američki prijatelji. Nažalost, nisu svi delovi Srbije i građani koji u njima žive, i pored toga što to zaslužuju, bili u prilici da poput Beograda i Beograđana pokažu dobru volju i organizacione sposobnosti koje poseduju. Ovo se odnosi i na neke od najvećih gradova u našoj zemlji, koji nikada nisu dobili mogućnost da organizuju bilo koji značajniji internacionalni događaj.

Grad kojem je u ovom smislu, bez ikakve sumnje, naneta najveća nepravda je Priština. U pitanju je četvrti grad po broju stanovnika u Srbiji i glavni grad AP Kosovo i Metohija. U Prištini, gradu u kome živi više stotina hiljada dobrih, srdačnih, ljubaznih i gostoprimljivih ljudi, nikada nije organizovana nijedna velika međunarodna manifestacija.

Uz to, Priština je grad koji je u poslednjih par desetina godina ostvario najveći napredak u oblasti međuetničke tolerancije, ljudskih prava i, što je verovatno najvažnije, implementaciji evropskih vrednosti i standarda u svakodnevni život građana. Etnička šarolikost i skladan suživot koji u Prištini vladaju, kao i odnos vlasti i građana prema pripadnicima LGBT zajednice, najbolji su dokaz toga.

Ovim gestom Beograd bi pokazao nesebičnost i velikodušnost, istovremeno odajući priznanje sredini koja je za kratko vreme izrasla u istinsku metropolu

Zbog toga, Uspravna Srbija poziva Grad Beograd da organizaciju "EuroPrajda 2022" prepusti Prištini!

Ovim gestom Beograd bi pokazao nesebičnost i velikodušnost, istovremeno odajući priznanje sredini koja je za kratko vreme izrasla u istinsku metropolu i koja je, pre i iznad svega, pravo i veličanstveno lice današnje Evropske unije, i pored toga što još uvek formalno nije njen deo.

Pružena ruka, a ovaj gest to jeste, prvi je, verovatno i najvažniji, ali ne i poslednji korak na putu podrške dobrim i velikim stvarima. Zbog toga pozivamo Grad Beograd da finansijske i ljudske resurse namenjene "EuroPrajdu 2022" preusmeri Prištini koja, sasvim sigurno, zbog kratkog vremena, neće biti spremna da bez ovakve podrške organizuje ovu izuzetno značajnu manifestaciju.

Vreme je za dela, vreme je za istinsku podršku, vreme je da Beograd još jednom pokaže svu svoju veličinu.

Beograd to može, Priština to zaslužuje!

U nadi da ćete založiti Vaš politički autoritet u svrhu realizacije ovog dobronamernog predloga Uspravne Srbije, za koji iskreno verujemo da je u saglasju sa voljom ogromne većine građana Beograda i Srbije, srdačno Vas pozdravljamo!

 

Beograd, 26. jul 2022.

 

Za Uspravnu Srbiju

Dragan Dobrašinović

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner