Početna strana > Hronika > Ukrajina: U toku velike pripreme za evakuaciju civila iz regiona Herson i Mikolajev
Hronika

Ukrajina: U toku velike pripreme za evakuaciju civila iz regiona Herson i Mikolajev

PDF Štampa El. pošta
utorak, 22. novembar 2022.

U Ukrajini su u toku velike pripreme za evakuacije civila iz nedavno oslobođenih područja regiona Herson i Mikolajev, zbog straha da je šteta na infrastrukturi uzrokovana ratom prevelika da bi ljudi mogli da izdrže zimu.

Stanovnicima dva regiona savetovano je da se presele u sigurnija područja u centralnom i zapadnom delu zemlje, a prevoz i smeštaj osiguraće vlada. U međuvremenu Rusija jača svoje snage na području istočnog Donbasa, gde već mesecima nema pomaka ni jedne strane u borbama oko ključnog grada Bahmuta.

Kijev i Moskva ponovno se optužuju i za granatiranja nuklearne elektrane Zaporožje, dok Međunarodna agencija za atomsku energiju upozorava da takvi napadi mogu dovesti do velike katastrofe. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručuje da se borbe oko elektrane moraju zaustaviti.

„Razgovarao sam sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o sprovođenju nekoliko tačaka naše mirovne formule odjednom- bezbednosnoj i situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje, kao i o energetskoj sigurnosti Ukrajine i Europe. Radimo na sprovođenju naloga IAEA-e da se zaustavi svaka neprijateljska aktivnost protiv ukrajinskih nuklearnih objekata. Za to je važna demilitarizacija nuklearne elektrane. Rusija mora odatle povući sve svoje snage i prestati da granatira elektranu“, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

(Rijters, N1 Zagreb)