Početna strana > Hronika > Ukrajina pokušala da napadne brod Crnomorske flote Rusije „Ivan Hurs“ sa tri bespilotna čamca zapadne proizvodnje, čamci uništeni vatrom iz naoružanja
Hronika

Ukrajina pokušala da napadne brod Crnomorske flote Rusije „Ivan Hurs“ sa tri bespilotna čamca zapadne proizvodnje, čamci uništeni vatrom iz naoružanja

PDF Štampa El. pošta
subota, 27. maj 2023.

Bespilotni čamci kojima je Ukrajina pokušala da napadne brod Crnomorske flote Rusije „Ivan Hurs“ bili su zapadne proizvodnje i poslati su iz vojno-pomorskog operativnog centra, otvorenog uz učešće Sjedinjenih Američkih Država u Očakovu, dok je njima upravljano pomoću „Starlinka“, izjavio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Izvor je naveo da je vojno-pomorski centar otvoren još 2018. godine, a da su satelitske internet module „Starlink“ ugrađene u čamce Ukrajinci dobili od SAD.

Istovremeno, dodao je izvor, bespilotna plovila navodila su američka izviđačka sredstva.

Izvor je takođe naveo da to što bespilotni čamci nisu bili ukrajinske proizvodnje, već strane, govori da je Kijevu za napade i provokacije u Crnom moru „poslata serija novih pomorskih bespilotnih vozila zapadne proizvodnje o kojoj zapadna javnost nije obaveštena“.

„Iza toga najverovatnije stoji Velika Britanija, koja ima veliko iskustvo u stvaranju i borbenoj primeni ovakvih sistema u raznim delovima svetskog okeana“, naglasio je izvor agencije.

Prema njegovim rečima, mesto koje je odabrano za napad svedoči o kursu ka eskalaciji rusko-ukrajinskog sukoba i o proširenju njegove geografije.

Izvor zaključuje da velike isporuke oružja Ukrajini, podrška kijevskom režimu i slanje obaveštajnih podataka Oružanim snagama Ukrajine za napade na ruske vojne objekte, sve više uvlače NATO zemlje u sukob i mogu dovesti do direktne konfrontacije sa Rusijom „uz najnegativnije posledice po njegove članice“.

Prethodno je portparol Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov saopštio da su Oružane snage Ukrajine pokušale da napadnu pomoću tri bespilotna čamca ruski brod „Ivan Hurs“ koji štiti gasovode u Crnom moru.

Svi neprijateljski čamci su uništeni vatrom iz naoružanja ruskog broda na 140 kilometara severoistočno od moreuza Bosfor.

Ruski brod je nastavio da ispunjava sve zadatke.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner