Početna strana > Hronika > Učesnici međunarodnog skupa u Beogradu zatražili oslobađanje Vojislava Šešelja
Hronika

Učesnici međunarodnog skupa u Beogradu zatražili oslobađanje Vojislava Šešelja

PDF Štampa El. pošta
subota, 19. februar 2011.

BEOGRAD – Učesnici međunarodnog naučnog skupa, u organizaciji Srpske radikalne stranke (SRS), zatražili su danas u Beogradu oslobađanje presednika te partije Vojislava Šešelja, koji se osam godina nalazi u pritvoru Haškog tribunala.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović je, pred više od 4.000 pristalica radikala u „Centru Sava”, rekao da „haška tiranija mora da prestane” i da Šešelj mora da bude oslobođen.

Todorović je rekao da će SRS „učiniti sve da posle marta svima u svetu bude jasno da jedina odluka pretresnog veća Haškog tribunala može da bude sloboda Šešelju”.

„Jedino je on u stanju da pokrene korenite promene u Srbiji”, kazao je Todorović na skupu pod nazivom „Oslobađajuća presuda po pravilu '98 bis' jedini je mogući pravni rezultat fijaska Haškog tribunala u procesu protiv dr Vojislava Šešelja”.

On je rekao da je Šešelj pobedio Tribunal i da ga se plaše, jer je beskompromisan, kritikujući vlast u Srbiji zbog onoga što se događa u Hagu, kao i zbog zločina i trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

Šef pravnog tima za odbranu Šešelja Zoran Krasić je rekao da proces ne može da se završi drugačije nego oslobađajućom presudom, navodeći da „ništa nije ostalo od optužnice” i da će se to pokazati 7. i 8. marta kada Tribunal bude odlučivao po takozvanom pravilu „98 bis”.

Predsednik Ruskog komiteta za odbranu Šešelja Sergej Baburin je rekao da je to telo odlučilo da predloži Haškom tribunalu da sud pre donošenja odluke oslobodi Šešelja uz garancije, ali da je potrebno da i srpsko rukovodstvo garantuje za lidera radikala.

„Jedino ako bude oslobđen, Šešelj će moći da dobije kvalifikovanu zdravstvenu zaštitu”, kazao je Baburin, ističući da taj komitet uživa podršku apsolutne većine žitelja Rusije.

Profesor Kosta Čavoški je ocenio da je Haški tribunal „nakaza od suda” i da je suđenje Šešelju „najsramniji proces u 21. veku, jer nijedno nije toliko dugo trajalo”, izrazivši nadu da će lider radikala što skorije, već za nekoliko sedmica, biti na slobodi.

Akadamik, istoričarka i ekspert za Balkan Jelena Guskova je ukazala na značaj jedinstva i sloge u odbrani interesa srpskog naroda.

Šef Međunarodne uprave Pravedne Rusije Boris Guseljetov je ukazao na dvostruke standarde Haškog tribunala i rekao da je i Hašima Tačija potrebno poslati u Tribunal, podsetivši na ruski slogan „kada smo zajedno nepobedivi smo”.

I Tatjana Moskaljkova iz te stranke je izrazila uverenje da je Tribunal nezakonita tvorevina, ističući da sve Ruskinje saosećaju sa Šešeljevom suprugom Jadrankom, da je i Pravedna Rusija spremna da garantuje za Šešelja.

Deputat Jedinstvene Rusije Anatolij Lisicin je izrazio uverenje da će pobediti istina i pravda.

Deputat Komunističke partije Rusije Vladimir Hahičev je ocenio da je reč o ubistvu koje izvršavaju sudije Tribunala, koji mora da prestane sa radom, jer se pretvorio u kazneni organ NATO.

Deputat Liberalno-demokratske partije u Državnoj Dumi Rusije Valerij Seleznjov je izrazio nadu u povratak ideji objenjivanja Rusije, Belorusije i Srbije.

Politički analitičar Mihail Leontjev je istakao da se Srbima sudi zbog toga što su imali „drskost da se brane od napada drznika sa Zapada”.

Skupu su prisustvovali članovi Šešeljeve porodice i njegova supruga Jadranka.

Na skupu su istaknuti transparenti „Sloboda Šešelju” i „Šešelj dolazi”, zastave i druga znamenja SRS, a na početku su intonirane ruska i srpska himna, kao i rodoljubive tradiconalne srpske pesme, među kojima „Spremte se, spremte, četnici”.

Skup je često prekidan ovacijama lideru radikala i Rusiji.

Na skupu je saopšteno da je prikupljanje potpisa za peticiju za oslobađanje Šešelja dobilo masovnu podršku u Srbiji, ali i u inostranstvu i da su je podržali predstavnik Međunarodnog akcionog centra na čijem čelu je Remzi Klark, francuski lekar pukovnik Patrik Bario, bivši ambasador Kanade u Jugoslaviji DŽejms Biset, doktor filozofije Majkl Parenti iz SAD, publicista DŽordž Semjueli i dramski pisac DŽon Stepling, saopšteno je na skupu.

Skupu su prisustvovali i pesnik Gojko Đogo, advokat Sava Anđelković, istoričar Veselin Đuretić, filozof Mirko Zurovac, nekadašnji funkcioner JUL-a Milovan Bojić i druge poznate ličnosti iz političkog, javnog i kulturnog života.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner