Početna strana > Hronika > CRTA: Izlaznost do 19 časova 53,1 odsto: RIK: Izlaznost do 18 sati 47,68 odsto; CESID: Izlaznost do 17 časova – 43,5%; Pajtić: Izborni dan od početka obeležen neregularnostima; Vučić - Pošteno smo se borili, ako pobedimo, nastavljamo evropski put
Hronika

CRTA: Izlaznost do 19 časova 53,1 odsto: RIK: Izlaznost do 18 sati 47,68 odsto; CESID: Izlaznost do 17 časova – 43,5%; Pajtić: Izborni dan od početka obeležen neregularnostima; Vučić - Pošteno smo se borili, ako pobedimo, nastavljamo evropski put

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 24. april 2016.

Beograd -- Tokom izbornog dana u Srbiji zabeležen je niz nepravilnosti, bilo je unošenja i iznošenja listića, dojave o bombi, ali i incidenata.

Na biračkom mestu u Konarevu kod Kraljeva kod jednog glasača pronađena su tri popunjena listića, potvrdio je predsednik Gradske izborne komisije Ivan Petrović.

Ekipa FoNeta izbačena je sa biračkog mesta broj tri u Privrednoj komori, rekao je novinar Foneta na konferenciji za štampu Republičke izborne komisije.

Kako je naveo, njima nije bio dozvoljen ulazak na biračko mesto gde su nameravali da snime tok glasanja, a pozvana je i policija.

Predsednik RIK-a rekao je da nema informacija da se taj incident desio i da je prema pravilniku dozvoljeno snimanje toka izbornog procesa, osim snimanje građana dok su iza paravana.

Na biračkom mestu 81 na Voždovcu danas oko 10 sati dojavljeno je da je podmetnuta bomba.

"Policija je nakon izlaska na teren utvrdila da je dojava lažna", rekla je za "Blic" predsednica izborne komisije u opštini Voždovac Bojana Radaković.

Ona dodaje da je nakon toga dogovoreno da je se glasanje neometano nastavi.

Policija je odredila zadržavanja do 48 sati članu izborne komisije u selu Ribnik kraj Jagodine zbog sumnje da je razbio dve glasačke kutije na biračkom mestu, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Protiv muškarca (54) podneta je krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo iz člana 106. Zakona o izboru narodnih poslanika, navodi se u saopštenju.

Policijsko zadržavanje do 48 sati određeno je po odobrenju Osnovnog javnog tužilaštva u Jagodini, dodao je MUP.

U Vranju na biračkom mestu 24 prekinuto glasanje zato što su aktivisti jedne stranke uneli zaokruženi glasački listić, potvrdio je RIK.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da se radi o aktivistima Jedinstvene Srbije.

Đurđević rekao je da u javnosti kruže različite dezinformacije o nepravilnostima na biračkim mestima i naveo da je nepravilnosti bilo samo na jednom biračkom mestu u Vranju u OŠ "Dositej Obradović".

"Članovi biračkog odbora su uhvatili jednog glasača koji iza paravana pokušava da zameni glasačke listiće, odnosno da prazan listić koji je dobio od biračkog odbora ponese sa sobom, a u kutiju ubaci popunjen listić", naveo je Đurđević.

On je kazao da je to biračko mesto zatvoreno i da će tu biti poništeno glasanje, a izbori ponovljeno.

"Ceo slučaj je prijavljen policiji. Drugih nepravilnosti nije bilo", kazao je Đurđević.

Na pitanje da je zabeleženo da je na glasačkom mestu u Koste Stojanovića u opštini Stari grad zabeleženo da su deljeni dupli pozivi za glasanje sa istim imenom i prezimenom glasača, ali sa različitim rednim brojem Đurđevićje objasnio da se "razlikuje sveska u kojoj su upisani birači koji su upisani za parlamentarne i lokalne izbore".

Ekipi čačanske regionalne televizije Telemark nije bilo dozvoljeno da snimi tok glasanja na biračkom mestu u selu Zablaće kod Čačka.

Glavna urednica Telemarka Ivana Subotić rekla je agenciji Beta da je predsednik biračkog odbora u Zablaću, u parohijskom domu gde se odvija glasanje, fizički sprečio ekipu da snimi tok glasanja na tom biračkom odboru i izbacio ih iz prostorije.

Ona je dodala da je predsednik biračkog odbora rukom odgurnuo kameru i rekao da snimanje nije dozvoljeno, posle čega je ekipa Telemarka otišla.

Prema rečima glavne i odgovrne urednice, ekipe Telemarka nisu imali neprijatnosti na drugim biračkim mestima u Čačku gde su slobodno snimali atmosferu glasanja i uzimali izjave od birača.

Članu izborne komisije u selu Ribnik kod Jagodine, zbog postojanja osnova sumnje da je razbio dve glasačke kutije na biračkom mestu određen pritvor do 48 sati.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnji poslova Srbije članu izborne komisije određeno je zadržavanje u trajanju od 48 sati po odobrenju Osnovnog javnog tužilaštva u Jagodini

Protiv pedesetčetvorogodišnjeg muškarca podneta je krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo iz člana 106. Zakona o izboru narodnih poslanika.

U Srbiji se održavaju vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Biračka mesta otvorena su u 7 sati, a biće zatvorena u 20.

Pravo glasa ima 6.739.441 gradjanin koji će se izjašnjavati na 8.378 biračkih mesta, od kojih je 90 na Kosovu, 29 u zatvorima, a 38 u inostranstvu.

Za 250 poslaničkih mesta u Skupštini nadmetaće se 3.270 kandidata na 20 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih.

Parlamentarne izbore pratiće 1.687 domaćih i 196 stranih posmatrača.

19.30  - Izlaznost u 19h iznosi 53,1 odsto, saopštila je CRTA na osnovu obrađenog uzorka od 98,9 biračkih mesta. Greška 0,9%.

19.00 - RIK: Izlaznost do 18 sati je 47,68 odsto glasača

Na republičke izbore je do 18 sati izašlo 47,68 odsto glasača u republici Srbiji.

Na pokrajinske izbore do 18 časova izašlo je 48,1 odsto glasača, što je znatno više nego 2012. godine, kada je izlaznost bila 43,22 odsto, izjavio je zamenik predsednika Pokrajinske izborne komisije Miodrag Parlać.

18. 46 - PIK: U Vojvodini do 18 sati glasalo 48,1 odsto birača

Na biralištima u AP Vojvodini do 18 časova glasalo je 48,1 odsto građana upisanih u birački spisak, saopšteno je na konferenciji Pokrajinske izborne komisije.

Kako je rekao zamenik predsednika PIK-a Miodrag Parlać, izlasnost je u odnosu na prethodne pokrajinske izbore održane 2012. godine znatno veći, jer je tada do 18 časova glasalo 43 odsto birača.

- Izlaznost varira po opštinama od 43,5 odsto koliko je u Alibunaru do 66 odsto u Novoj Crnji, u kojoj je izašlo najviše birača u Vojvodini- kazao je Parlać na konferenciji za medije.

Podaci PIK-a govore i da je do 18 časova u Severnobačkom okrugu bilo najmanje glasača svega 44,98 odsto, dok je u Srednjebanatskom okrugu glasalo 55,15 odsto birača.

18.53 - Na KiM do 18 sati glasalo 35,28 odsto birača

Na Kosovu i Metohiji do 18 casova glasalo je 37.901 birača ili 35,28 odsto, saopštio je OEBS.

Pravo glasa na srpskim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji ima 106.094 biraca.

Prema podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju ukupna izlaznost na izborima do 17 sati je 43,5 odsto.

U Beogradu je izlaznost bila 39,5 odsto, u Vojvodini 42,8, u Centralnoj Srbiji 45,9 odsto, podaci su CeSiDA.

BEOGRAD - Predstavnici ruske Centralne izborne komisije za sada nisu registrovali kršenje izbornog zakona na izborima u Srbiji, izjavio je član CIK Vasilij Lihačov.

On je u izjavi za RIA Novosti dodao se može konstatovati transparentnost procesa glasanja i visoka izlaznost birača.

Delegacija ruskog CIK boravi u poseti Srbiji od 22. Do 25. aprila i prati vanredne parlamentarne izbore.

Lihačov je rekao da je do sada posetio 19 biračkih mesta u Beogradu, a da su članovi delegacije posetili 12 mesta u Novom Sadu.

On je primetio da je u jutarnjim satima izlaznost bila slaba, a da je sada veća.

“Registrovano je nekoliko slučajeva slikanja mobilnim telefonom u Novom Sadu, što je zabranjeno zakonom, ali ne može se reći da je to neki 'greh' ”, rekao je on.

Lihačov je dodao da izbore u Srbiji prati 200 međunarodnih posmatrača, uključujući i Kosovo.

“Nadamo se da upravo na Kosovu neće biti incidenata”, zaključio je Lihačov.

Posmatračka misija organizacije CRTA saopštila je da je izlaznost građana do 16 časova iznosila 39,6 odsto.

Prema podacima iz 13 časova, na osnovu rezultata o izlaznosti s 450 mesta u Srbiji, izlaznost građana na izbore do 13 časova bila 25,1 procent. Procenat izbornih nepravilnosti je ostao isti, oko dva procenta. Prisutan je i dalje trend dvostrukog glasanja.

Takođe, saopštava CRTA, njihovi mobilni timovi koji prate izbore van izbornih mesta, javljaju o povećanom broju stranačkih aktivista koji se nalaze ispred biračkih mesta i koji u dosluhu s članovima izbornih komisija prave evidenciju ko je izašao na izbore, da bi na osnovu tih informacija aktivirali svoje glasače.

CRTA saopštava i da je Policijska uprava Zrenjanin podigla krivičnu prijavu protiv osobe za koju se osnovano sumnja da je kupovala glasove.

Otvaranje biračkih mesta za glasanje na izborima prošlo je uglavnom u skladu s propisanim procedurama dok su na nekoliko mesta zabeležene nepravilnosti saopštila je CRTA posmatračka misija „Građani na straži“. Izlaznost do 10 sati 9,4 odsto.

16.10 - Na jugu Srbije najveća izlaznost je u Surdulici i Bosilegradu, više od 50 odsto do 14 sati, a najmanja u Nišu 27 odsto. U Vranju, Leskovcu i Pirotu više od 30 odsto.

U Kragujevcu je do 14 sati glasalo 29,96 odsto birača, sopštila je Gradska izborna komisija.U Kraljevu je na parlamentarnim i lokalnim izborima glasalo 31,6 odsto upisanih birača, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji. Član GIK Željko Perović kazao je da je odziv za nekoliko procenata niži u odnosu na prethodne izbore. 

CRTA o nepravilnostima: Glasanje bez lične karte, parkirana kola ispred biračkih mesta

 Slično nalazu do 10 časova, procent biračkih mesta na kojima su zabeležene ozbiljne neregularnosti tokom procesa glasanja je ostao isti i iznosi dva odsto i to se i dalje prvenstveno odnosi na Istočnu Srbiju i Vojvodinu. Nove neregularnosti koje su zabeležene, u odnosu na presek od 10 časova, jesu da je primećeno da je jedna osoba glasala više puta, saopštila je posmatračka misija.

– Primećen je porast broja slučajevima u kojima se pored biračkih mesta parkiraju kola sa stranačkim aktivistima sa spiskovima glasača koji u komunikaciji sa članovima biračkih odbora rade uporednu analizu da li su sigurni glasovi glasali. Povećan je broj slučajeva u kojima se na biračkim mestima od građana ne traže identifikaciona dokumenta (lična karta) već se glasa samo na osnovu poziva za glasanje, saopštila je CRTA.

Kao i u prethodnom preseku, primećene su neregularnosti koje se odnose na glasanje birača koji su već imali obeležen prst, zatim greške prilikom raspodele glasačkih listića biračima (biračima su data dva listića za parlamentarne izbore), fotografisanje glasačkih listića. Primećeno je i da je bilo slučajeva vođenja kampanje na manje od 50 metara od biračkog mesta.

CRTA saopštava i da je Policijska uprava Zrenjanin podigla krivičnu prijavu protiv osobe za koju se osnovano sumnja da je kupovala glasove.

SNS: Samo DS vidi nepravilnosti

Ovo su nepravilnosti koje su demokrate navodno uočile:

Alibunar – SNS aktivisti dele pakete biračima, kandidati za odbornike prisutni su na biračkim mestima što je Zakonom najstrože zabranjeno.

Bač – U opštini, kod sekretara Opštinske izborne komisije, člana SNS-a, u kancelariji je pronađeno oko 100 glasačkih listića za pokrajinske izbore koji nedostaju na jednom biračkom mestu. Predstavnici SNS dele lobi listiće, sede u kolima ispred biračkih mesta sa spiskom glasača.

Bački Petrovac – Prijavljena je kupovina glasova, kandidati za odbornike prisutni su na biračkim mestima što je Zakonom najstrože zabranjeno.

Bečej – SNS aktivisti dele pakete biračima.

Irig – Kandidati za odbornike SNS stoje uz kutije i sugerišu građanima za koga da glasaju.

Kovačica – Predstavnici SNS-a zalepili su spisak svojih sigurnih glasova na zid škole, nakon glasanja, birači su u obavezi da zaokruže svoje ime na pomenutom spisku. Takođe, kandidati za odbornike prisutni su na biračkim mestima što je Zakonom najstrože zabranjeno.

Kovin – Na biračkom mestu 13 članovi biračkih odbora tražili su od birača da pokažu kako su glasali.

Mali Iđoš – Na 18 biračkih mesta se razlikuje broj upisanih birača na biračkom spisku i broj primljenih glasačkih listića.

Novi Bečej – Postoji osnovana sumnja da aktivisti SNS kupuju glasove.

Novi Kneževac – Nepoznata lica u džipu stajala ispred kuće jednog od koordinatora Demokratske stranke.

Novi Sad – U prigradskim naseljima primećeni “crveni kačketi”, ispred biračkih mesta na koje se sumnja da kupuju glasove.

Odžaci – Na biračkom mestu 97, u Deronjama, fali čak 90 glasačkih listića. Nekolicina građana se žalilo da iako glasaju prvi put, da su njihova imena na biračkom spisku već bila zaokružena.

Pančevo – Ispred birališta primećena je osoba koja je imala spisak birača i evidentirala birače koji su izašli na glasanje.

Ruma – Kandidati za odbornike prisutni su na biračkim mestima što je Zakonom najstrože zabranjeno.

Sombor – Biračko mesto je bez najave, na dan izbora premešteno na drugu lokaciju.

Šid – Na biračkom mestu 11 100 listića manje.

Srbobran – Građani iznosili zaokružene listiće sa biračkih mesta.

Subotica – Građani iznosili zaokružene listiće sa biračkih mesta.

Titel – MZ “Mošorin” – jedno biračko mesto zatvoreno zbog tuče na biračkom mestu, fotografisali glasačke listiće.

Kovin, MZ Deliblato – BM 13, članovi biračkog odbora tražili od birača da pokažu kako su glasali

Ćuprija, selo Krušar – nedostaje 170 listića u odnosu na broj primljenih glasačkih listića.

Kraljevo, MZ Konarevo – BM 98, uhvaćen kružni listić SNS-a. Uložili smo prigovor, policija je obaveštena i nalazi se na licu mesta.

Novi Sad – BM 169 od jutros 400 glasačkih listića manje, iako je pre tri dana materijal koji je primljen bio na broju, o čemu je potpisan zapisnik, a u međuvremenu nije smeo niko da ga dira.

Odžaci, Deronje – BM 27, nedostaje 90 listića na biračkom mestu.

Kruševac – BM 20, 21 i 82 uhvaćen kružni glasački listić sa zaokruženim SNS.

Vranje – BM 21 uhvaćen birač koji je uneo popunjene listiće. Prekinuto glasanje i pozvana policija.

Demokratska stranka je pozvala građane da sve nepravilnosti prijave MUP-u i nadležnim organima.

Srpska napredna stranka saopštila da izbori na teritoriji Vojvodine, prema informacijama izbornih komisija biračkih odbora i organizacija koje prate izbore, protiču u najboljem redu, bez uočenih nepravilnosti.

SNS tvrdi da je preko nadležnih organa i samostalno proveravala sve pojedinačne navode DS-a i zaključila da se radi o njihovim neistinama i izmišljotinama.

– To se vidi iz činjenice da većinu navedenih nepravilnosti nisu uočili organi za sprovođenje izbora, organizacije koje ih prate, kao ni nezavisni posmatrači, već samo članovi DS–a, ističu naprednjaci.

Do 14 sati RIK - 28,89%; CeSID - 29,7%

Prema podacima RIK-a do 14 sati glasalo je 28,89 odsto birača, a prema podacima CeSID-a do 14 sati glasalo je 29,7 odsto birača.

Prema RIK-ovim podacima u centralnoj Srbiji do 14 sati izašlo je 28,96 odsto, u Vojvodini 28,69 odsto, a u Beogradu 28,49 odsto upisanih birača, rekao je direktor Republičkog zavoda za statistuiku Miladin Kovačević.

Prema Cesidu, najviše se glasa u centralnoj Srbiji 31,5%, na drugom mestu je Vojvodina 29,3, a najmanja izlaznost je u Beogradu 26,5%. Izlaznost za sada nešto viša nego na izborima 2014, kada je bila 27,7%.

„Er Srbija“: Nemamo nikakve veze s automatizovanim SMS porukama kojima se građani pozivaju da glasaju za jednu političku opciju

Srpska nacionalna avio-kompanija Er Srbija saopštila je danas da nema nikakve veze sa automatizovanim SMS porukama, kojima se građani Srbije pozivaju da glasaju za jednu političku opciju, a koja je poslata sa broja telefonskog servisa u Velikoj Britaniji, sa kojeg i ova kompanija šalje obaveštenja putnicima.

– Er Srbija ima saznanja da je određeni broj građana, preko svojih mobilnih telefona, dobio automatizovanu SMS poruku, kojom se pozivaju da glasaju za jednu političku partiju na današnjim izborima, piše u saopštenju srpske nacionalne avio-kompanije.

Broj pošiljaoca te poruke poklapa se sa brojem telefonskog servisa u Velikoj Britaniji sa kojeg i Er Srbija šalje obaveštenja svojim putnicima o promenama u redu letenja.

– Er Srbija se ograđuje od sadržaja ove poruke i sarađuje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije na utvrđivanju činjenica o ovom slučaju, te da li je i na koji način došlo do eventualnih zloupotreba, piše u saopštenju.

Vranje: Radnike organizovano dovode na glasanje, predsednica biračkog mesta kontroliše ko za koga glasa

Republička izborna komisija, Radno telo i MUP Srbije dobili su dojavu od izbornog štaba jedne stranke u Vranju da su uočene nepravilnosti na devet biračkih mesta.

Na biračko mesto u selu Trebešinje autobusima se organizovano dovoze radnici “Jumka”, pri čemu im vozač sugeriše za koga da glasaju. Vozilima vranjske Elektrodistribucije dovoze se glasački na biračko mesto u Vranjskoj Banji, javlja reporter "Blica".

Vanredni parlamentarni i redovni pokrajinski i lokalni izbori protiču u skladu sa propisima i bez većih nepravilnosti, saopšštila je Republička izborna komisija (RIK). CRTA je, međutim, saopštila da su na pojedinim izbornim mestima zabeležene ozbiljne nepravilnosti.

RIK-u je prijavljeno da u Donjem Vrtogošu predsednica biračkog mesta stoji iza paravana i kontroliše ko za koga glasa.

U selu Zlatokop aktivisti jedne partije ispred birališta plaše birače i ometaju ih u glasanju.

(Blic) 

Telepromter: Kutije nisu zapečaćene, fali kontrolni list

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali glasao je jutros u sedam sati, po otvaranju biračkog mesta u Beogradskoj poslovnoj školi.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali bio je prvi glasač na biračkom mestu u Beogradskoj poslovnoj školi. Kada detaljnije analiziramo kutuje u koje je Mali ubacio svoje glasove, jasno je da fale dve ključne stvari koje garantuju regularnosti izbora.

Prvo, kutuje u koje je Mali ubacio svoje glasove nisu zapečaćene.

Kako Zakon o izboru narodnih poslanika propisuje, u svakoj glasačkoj kutuji mora biti ubačen kontrolni list za proveru ispravnosti kutije.

Mali je ubacio svoje glasačke listiće u kutije u kojima se jasno vidi da nema kontrolnog lista. To se jasno vidi, imajući u vidu to da je on bio prvi glasač na biračkom mestu u Beogradskoj poslovnoj školi.

Član 67. stav 3 Zakona o izboru narodnih poslanika kaže:

“Po otvaranju glasačke kutije, najpre se proverava da li u njoj postoji kontrolni list. Ako u glasačkoj kutiji nema kontrolnog lista, birački odbor se raspušta i imenuje se novi, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja.”

Posmatračka misija CRTA saopštila je da je, na osnovu 98,5 procenata obrađenog uzorka, do 13 časova na birališta u Srbiji izašlo 25,1 procenat glasača i da se statistička greška kreće u rasponu od 0,7 procenata.

Organizacija CRTA saopštila je da je su na dva odsto biračkih mesta primećene ozbiljne neregularnosti, a najviše ih je u Vojvodini i u istočnoj Srbiji. U Pančevu je ispred birališta primećena osoba koja je imala spisak birača i evidentirala koji su birači izašli na glasanje.

Bojan Pajtić: Izborni dan od početka obeležen neregularnostima

Predsednik Demokratske stranke i pokrajinske vlade u dva mandata Bojan Pajtić izjavio je novinarima, posle glasanja, da je izborni dan od početka obeležen neregularnostima, o kojima je, dodao je, DS obavestila nadležne institucije.

Prema njegovim rečima, u Kruševcu i Vranju uhvaćeni su birači koji su ubacivali već popunjene glasačke listiće, a da je i u Deronjama i u Novom Sadu bilo manjka glasačkih listića.

– Sve nepravilnosti smo prijavili nadležnim institucijama i pratićemo i svaku drugu nepravilnost, rekao je Pajtić.

On je ocenio da uslovi za izbore od početka nisu bili fer i pošteni, ali da se DS umesto bojkota opredelila da izađe na izbore zbog građana koji žele demokratiju i koji zaslužuju da imaju svoj glas u parlamentu.

Glasao premijer Aleksandar Vučić oko podneva na Novom Beogradu: Pošteno smo se borili, ako pobedimo, nastavljamo evropski put

BEOGRAD - Premijer i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić glasao je danas oko podneva na Novom Beogradu.

Vučić je na biračko mesto 27 u Bulevaru Mihajla Pupina 117 došao sa ćerkom.

Predsednik SNS i tehničke vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija, ukoliko vladajuća koalicija dobije većinu na izborima, nastaviti put evropskih integracija i približavanje evropskom životnom standardu.

Vučić je novinarima, nakon što je glasao na Novom Beogradu, rekao da će Srbija istovremeno nastaviti da poštuje tradicionalne veze sa Rusijom, Kinom i ostalim zemljama i da Srbiji predstoje dobre godine.

"Ako ne dobijemo, čestitaćemo protivnicima i nećemo tražiti nikakve izgovore i alibi", rekao je Vučić.

On je zahvalio građanima na požrtvovanosti i što u značajnoj meri izlaze na izbore i dodao da, kad je reč o vladajućoj koaliciji i stranci koju predvodi, kampanja nikada nije bila čistija.

"Pošteno smo se borili i očekujem neizvesnu borbu, tešku do poslednjeg glasa, ali i da će ljudi izabrati budućnost", rekao je Vučić.

 

Građani Srbije glasaju na vanrednim parlamentarnim i redovnim pokrajinskim i lokalnim izborima.

DS: Na više biračkih mesta zabeležene nepravilnosti

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da su na više biračkih mesta u Srbiji zabeležene nepravilnosti, u vidu popunjenih biračkih listića ili određenom broju listića koji nedostaju.

Na biračkom mestu 169 u Novom Sadu, od jutros 400 glasačkih listića manje, iako je pre tri dana materijal koji je primljen bio na broju, o čemu je potpisan zapisnik, a u međuvremenu nije smeo niko da ga dira, navodi se u saopštenju portparola DS Aleksandre Jerkov.

SNS: Demokrate sprečavaju građane da glasaju

Srpska napredna stranka saopštila je da je na više lokacija širom Srbije u toku pokušaj sprečavanja slobodne izborne volje građana, i to od strane aktivista više političkih partija, u čemu prednjače članovi Demokratske stranke.

Takođe, navodi SNS, plasiranjem neistina funkcioneri različitih partija pokušavaju da naprave haos u zemlji, baš kao što su naprednjaci upozoravali.

– Pozivamo građane da o svim pritiscima i uočenim nepravilnostima odmah obaveste nadležne državne organe i spreče pokušaje kršenja osnovnog demokratskog prava da danas slobodno izaberu predstavnike vlasti na svim nivoima, i tako poruče da neće dozvoliti da bilo ko ukrade njihov glas za budućnost Srbije, navodi se u saopštenju.

Srpska napredna stranka saopštava da neće dozvoliti da oni koji su, kako se navodi, očigledno izgubili poverenje građana i kojima je ostalo samo da se koriste brutalnim pritiscima i lažima, spreče građane da se danas izbore za modernu demokratsku i ekonomski razvijenu Srbiju.

OEBS: Do 10 sati na KiM glasalo 7.4 odsto glasača

OEBS je saopštio da je do 10 sati na svim biračkim mestima na Kosovu za izbore u Srbiji glasalo 7.925 glasača, odnosno 7,4 odsto ukupnog broja upisanih glasača.

Po OEBS-u koji ima za zadatak da prikuplja glasačke listiće i da ih po završetku glasanja preda CIK-u u Vranju i Raški, sva glasačka mesta su otvorena na vreme i do sada nije zabeležen neki problem pri glasanju.

Izborni material za izbore je na Kosovo juče donela misija OEBS u Prištini. Materijal je pod pratnjom policije Kosova rasporedjen na svih 90 glasačkih mesta na 21 lokaciji na Kosovu.

U mestima gde se glasa i u sredinama sa srpskom većinom je povećan broj pripadnika Policije Kosova koji brinu o bezbednosti.

Po podacima RIK Srbije na Kosovu su upisana 106.094 glasača.

Pančevo: Nepoznata žena evidentira birače

U Pančevu je na jednom biračkom mestu zabeležen incident kada su građne prijavili ženu koja je stajala u krugu oko biračkog mesta i beležila ko je glasao.

Žena je stajala na 50 metara od biračkog mesta i evidentirala ko je glasao na posebnom spisku od stotinak ljudi, saopštio je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Policija je reagovala i prvo udaljila osobu, ali građani tvrde da ona i dalje evidentira birače.

Prekinuto glasanje u Vranju - uneo zaokružen glasački listić, biračko mesto do daljeg zatvoreno

U Vranju na biračkom mestu 24 prekinuto glasanje zato što su aktivisti jedne stranke uneli zaokruženi glasački listić, potvrdio je RIK.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da se radi o aktivistima Jedinstven Srbije.

Vranjski OK Radio javio javio je da je na biračkom mestu broj 24 u Vranju, u prostorijama O.Š. “Dositej Obradović”, sprečen je pokušaj izborne krađe.

Ovo je za OK Radiju potvrdio predsednik Biračke komisije na tom biračkom mestu, Goran Nikolić.

Oko 9 časova i 15 minuta članovi Biračke komisije su primetili da jedan birač pokušava da u kutije ubaci ranije popunjene glasačke listiće.

Istovremeno je prazne listiće, koje je dobio od komisije, stavio u džep u nameri da ih iznese van biračkog mesta.

– Njemu su listići oduzeti, a njegova supruga svoje listiće nije dala. Neposredno pre ovog birača, bio je još jedan kome su primećeni birački listići u džepu, ali on nije uspeo da ih ubaci u kutiju – kaže Nikolić.

Pripadnici policije su obišli ovo biračko mesto i napravili uviđaj.

Mesto su obišli i predstavnici Gradske izborne komisije.

Biračko mesto broj 24 je do daljeg zatvoreno.

Vojislav Šešelj: Možemo praviti koaliciju sa SNS-om

Izbori su vrlo važni za Srbiju, a srpski radikali sa optimizmom očekuju izborne rezultate, izjavio je danas predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj.

Šešelj je novinarima nakon što je glasao rekao da bi radikali želeli da sami osvoje više od 50 odsto, ali da je to malo verovatno.

Cilj je svakako, rekao je, da SRS osvoji najmanje 84 poslanička mandata, da niko bez te stranke ne može da menja Ustav Srbije.

– Najveća opasnost koja nam preti u narednom periodu je promena Ustava po nalogu zapadnih sila, rekao je Šešelj.

Predsednik SRS je istakao da može da uđe u koaliciju samo sa onim strankama koje se odreknu EU i odlučce za integraciju sa Rusijom, što je, kaže, više puta u kampanji ponudio Aleksandru Vučiću.

Nije isključio koaliciju sa listom oko SNS:

– Možemo sarađivati, podržaćemo ga, možemo koaliciju praviti, rekao je Šešelj.

Dodao je i da će u opoziv predsednika Tomislava Nikolića krenuti ako bude imao dovoljno poslaničkih mandata za takvu inicijativu.

Kako N1 saznaje izlaznost do 10 sati bila je 9,4 odsto, podaci su posmatračke misije Građani na straži, organizacije CRTA. Oni su obradili 98,4% uzorka, a statistička greška je 0,3 procenta.

U Vranju na biračkom mestu 24 prekinuto je glasanje zato što su aktivisti jedne stranke uneli zaokruženi glasački listić, potvrđeno za N1 u RIK-u.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić glasao je na biračkom mestu u beogradskoj opštini Stari grad.

Sanda Rašković Ivić: Videćemo da li će izbori biti regularni, ako regularnosti bude, očekujemo dobar rezultat

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić glasala je oko 10 časova na biračkom mestu u Beogradu.

– Videćemo da li će izbori biti regularni, ako regularnosti bude, očekujemo dobar rezultat, rekla je Rašković Ivić nakon što je glasala u Beogradu.

Ona je navela da je vrlo važno da građani izađu na izbore, kako bi sprečili da u Srbiji “zacari” jednopartijski sistem, kao i da bi se čuo glas protiv NATO, ulaska Srbije u EU, kao i glas za uređenu i slobodnu zemlju.

Rašković Ivić je navela da je koalicija DSS-Dveri sve vreme vodila pozitivnu kampanju, za razliku od SNS, koja je, kaže, vodila “ružnu kampanju”.

Do 9 sati glasalo 4,2 odsto birača

Do 9 časova samo 4,2 odsto birača u Beogradu izašlo je na izbore, što je manje nego na prošlim izborima 2014. godine, kada je izašlo 4,6 odsto.

Beograđani su od 7 sati kada su otvorena izborna mesta, do 9 časova, najmanje izašli do svojih izbornih mesta. Dok je u Vojvodini glasalo 6,6 odsto a u Centralnoj Srbiji 5,1 odsto birača, u Beogradu je do biračkih mesta izašlo samo 4,2 odsto, podaci su koje je CESID objavio.

I na predhodnim izborima 2014. godine, Beograđani su nešto kasnije odlazili da glasaju, kad je do 9 sati izašlo samo 4,6 odsto glasača.

Danas se održavaju lokalni izbori u 17 beogradskih opština, kao i u 138 opština i 25 gradova Srbije.

Izbori neće biti održani za odbornike skupština gradova Beograd i Zaječar i odbornike skupština opština Arandjelovac, Bor, Vrbas, Kovin, Kosjerić, Lučani, Majdanpek, Medvedja, Mionica, Negotin, Odžaci i Pećinci, jer su to opštine u kojima su izbori održani od 2013. do 2015. godine.

Selaković: Glasao sam za budućnost Srbije, da se ne vratimo u prošlost i da imamo jaku i stabilnu vladu

Ministar pravde i potpredsednik SNS Nikola Selaković izjavio je danas da se na izborima glasa za budućnost Srbije, jaku vladu sa snažnim premijerom, koja će građanima obezbediti normalan život i evropski životni standard.

– Glasao sam za budućnost naše Srbije, da se ne vratimo u prošlost i da imamo jaku i stabilnu vladu, koju treba da predvodi jak premijer Aleksandar Vučić, koja će biti uvažavana i poštovana u svetu, koja će biti i dalje faktor koji neće praviti sukobe, već će ih rešavati, koja će biti sidro stabilnosti u ovom delu Evrope i građanima obezbediti normalan život i evropski životni standard, poručio je Selaković nakon što je glasao u Beogradu.

On očekuje da što veći broj građana izađe na izbore i tako pruži čvrst legitimitet vladi. “Što masovniji i veći izlazak na izbore jeste potvrda demokratije, čvrst legitimitet vladi da u budućem periodu vodi politiku koja će moći krucijalno da utiče donošenjem važnih odluka na poboljšanje života naroda i države i stabilnost u Srbiji i regionu”, rekao je Selaković.

Stefanović: Verujem da će građani umeti da prepoznaju sve napore koje su Aleksandar Vučić i njegava vlada učinili u prethodne dve godine

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik SNS Nebojša Stefanović izjavio je da veruje da će građani masovno izaći na birališta i dati podršku politici koja garantuje bolju i sigurnu budućnost Srbije za sve građane, više radnih mesta i stabilno okruženje.

– Verujem da će građani umeti da prepoznaju sve napore koje su Aleksandar Vučić i njegava vlada učinili u prethodne dve godine i da će zbog toga podrškom ovom reformskom putu dati i podršku boljem životu koji svi očekujemo, rekao je Stefanović, nakon što je glasao na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Dačić: Zna se ko se najslađe smeje na kraju

Lider SPS Ivica Dačić izrazio je, nakon glasanja, očekivanje da će današnji izbori proteći u demokratskoj i fer amosferi, te naglasio da rezultate treba sačekati i bez euforije nakon toga odlučiti kako dalje.

On je u izjavi novinarima izrazio nadu da neće biti nekih incidenata koji će pokvariti utisak o izborima.

– Izbori su dan kada je svačiji glas jednak, kada u pravom smislu te reči svaki čovek ima isto pravo da odredi ko će biti u najvišem zakonodavnom telu Srbije. Na takav način ljudi određuju i svoju sudbinu u narednom periodu, poručio je Dačić.

Lider socijalista je rekao da veruje da će građani glasati za interes svoje porodice, običnog čoveka, a to znači, kako je dodao, da je siguran da će lista SPS-JS imati veliki broj glasova, jer su njena zalaganja pre svega zalaganja za običnog čoveka, za slobodu, ravnopravnost, što je u aktuelnim vremenima divljeg kapitalizma zaboravljeno.

– Očekujem dobar rezultat, da imamo više od pola miliona glasova, koliko smo imali na prošlim izborima. Očekujemo da nadmašimo taj rezultat i ostvarimo naš najbolji rezultat posle 5.oktorba 2000, kazao je Dačić.

On je naglasio da o ostalim stvarima treba komentarisati posle izbora.

– Do sada sam ćutao i čekao istraživanja javnog mnjenja, svi istraživači da pokažu šta znaju i videćemo koliko i zašto su tako pogađali, rekao je Dačić i poručio da se zna ko se najslađe smeje na kraju.

Sačekaćemo rezultate izbora i bez ikakve euforije, racionalno proceniti šta dalje. Najvažnije za nas je da SPS-JS svaki potez koji će vući u narendom periodu vući samo u interesu Sbrije, stabilnolsti, razvoja, jer zemlja mora da preskoči više stepenica odjednom da bi sustigli ostale koji su za nekoliko decenija otišli daleko od nas. Očekujem da služimo narodu i vratimo osmeh Srbiji, rekao je Dačić.

U Nišu kasnilo otvaranje nekoliko biračkih mesta

Sva biračka mesta u Nišu jutros su otvorena, ali je na manjem broju mesta zbog organizacionih problema bilo kašnjenja, te će ta biračka mesta biti otvorena duže nego ostala, izjavila je agenciji Beta predsednica Gradske izborne komisije Jelena Žarić Kovačević.

– Pojedini birački odbori nisu se najbolje snašli sa organizacijom birališta i velikim brojem glasačkih listića, tako da su s manjim zakašnjem krenuli da rade, izjavila je predsednica.

Ona je navela da će biračka mesta na kojima je bilo kašnjenja, večeras biti otvorena onoliko minuta duže koliko je kasnilo otvaranje.

Jelena Žarić Kovačević je istakla da izbori za sada protiču bez ikakvih neregularnosti.

Na području grada Niša su 174 biračka mesta, a pravo glasa ima 233.647 građana.

Dojava o bombi na biračkom mestu na Voždovcu

Na biračkom mestu 81 na Voždovcu danas oko 10 sati dojavljeno je da je podmetnuta bomba.

- Policija je nakon izlaska na teren utvrdila da je dojava lažna - kaže za "Blic" predsednica izborne komisije u opštini Voždovac Bojana Radaković.

U Srbiji je na snazi predizborna tišina koja će trajati do 20 sati, kada se zatvaraju biračka mesta i do kada je zabranjena izborna propaganda, održavanje javnih skupova i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Na sam dan glasanja, u nedelju od 7.00 do 20.00 sati, dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

Tokom izborne tišine dozvoljeno je i emitovanje informacija o odzivu gradjana i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se gradjani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju.

Dok je na snazi izborna tišina, na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Izborne liste na zbirnom glasačkom listiću raspoređene su po redosledu objavljivanja liste.

Republička izborna lista

1. Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje

2. Za pravednu Srbiju - Demokratska stranka (Nova, DSHV, ZZS)

3. Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) - Dragan Marković Palma

4. Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka

5. Dveri - Demokratska stranka Srbije - Sanda Rašković Ivić - Boško Obradović

6. Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor

7. Boris Tadić, Čedomir Jovanović - Savez za bolju Srbiju - Liberalno demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska stranka

8. Muamer Zukorlić - Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka

9. Stranka demokratske akcije Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin

10. Za slobodnu Srbiju - Zavetnici - Milica Djurđević

11. Grupa građana "Za preporod Srbije - prof. dr Slobodan Komazec

12. Ruska stranka - Slobodan Nikolić

13. Republikanska stranka - Republikanus part - Nikola Sandulović

14. Srpsko ruski pokret - Slobodan Dimitrijević

15. Borko Stefanović- Srbija za sve nas

16. Dijalog - Mladi sa stavom-Stanko Debeljaković

17. Dosta je bilo-Saša Radulović

18. Partija za demokratsko delovanje - Ardita Sinani

19. Zelena stranka

20. U inat - složno za Srbiju - Narodni savez

Pokrajinska izborna lista

1. Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje

2. Za Vojvodinu rada i znanja – Demokratska stranka, DSHV, Nova, ZEP-Zeleni – dr Bojan Pajtić

3. Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma (JS), Patriotski pokret Srbije (PPS)

4. Nenad Čanak - Liga socijaldemokrata Vojvodine - Digni glavu!

5. Vajdasági Magyar Szövetség - Pásztor István - Savez vojvodjanskih Madjara - Ištvan Pastor

6. Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka

7. Dveri - Demokratska stranka Srbije - Sanda Raššković Ivić - Boško Obradović

8. Boris Tadić, Čedomir Jovanović - Savez za bolju Vojvodinu - Liberalno demokratska partija, Socijaldemokratska stranka

9. Narodni pokret Dinara-Drina-Dunav - Tomislav Bokan

10. Magyar mozgalom az autonómiáért - Dr. Korhecz Tamás - VMDK - Csonka Áron - Madjarski pokret za autonomiju - Dr Tamaš Korhec - DZVM – Aron Čonka

11. Zelena stranka

12. Srpsko ruski pokret - Aleksandar Đurđev

13. Za slobodnu Srbiju - Zavetnici - Milica Đurđević

14. "Vojvođanska TOLERANCIJA"

15. Dosta je bilo – Saša Radulović

(Tanjug-N1-Telempromter)