Početna strana > Hronika > U Moskvi potpisana deklaracija između Nove srpske demokratije i Jedinstvene Rusije i DSS potpisala deklaraciju sa Jedinstvenom Rusijom
Hronika

U Moskvi potpisana deklaracija između Nove srpske demokratije i Jedinstvene Rusije i DSS potpisala deklaraciju sa Jedinstvenom Rusijom

PDF Štampa El. pošta
utorak, 28. jun 2016.

 U Moskvi je potpisana Deklaracija između Nove srpske demokratije i Sveruske političke partije Jedinstvena Rusija. U ime Nove srpske demokratije Deklaraciju je potpisao potpredsjednik Strahinja Bulajić, a od strane Jedinstvene Rusije zamjenik sekretara Generalnog savjeta i Zamjenik predsjednika Državne Dume, Sergej Železnjak.

Deklaracija predstavlja razvoj inicijative da se stvori blok suverenih i nezavisnih balkanskih zemalja, koje bi bile vojno neutralne i koji bi činile Srbija, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina.

U Deklaraciji se ističe da su strane „svjesne ozbiljnosti izazova“ koji prijete civilizovanom i mirnom razvoju evroazijskog kontinenta, te da smatraju neophodnim formiranje i sprovođenje politike „novog popuštanja zategnutosti“ uključujući inicijativu za dogovorom o formiranju prostora neutralnih država u JI Evropi. Takođe, ističe se namjera o nužnoj potrebi očuvanja duhovnih i humanitarnih vrijednosti, zaštiti hrišćanskih svetinja – spomenika duhovnog, kulturnog i istorijskog nasleđa.

Deklaracijom se potvrđuje interes za razvojem uzajamno korisnih odnosa sa Evroazijskim ekonomskim savezom u ekonomsko-trgovinskim, finansijskim, energetskim i drugim oblastima, kao i širenje multilateralne saradnje u tim oblastima.

Delegacija Nove srpske demokratije, koju čine potpredsjednik Strahinja Bulajić i predsjednik IO Milutin Đukanović, boravi u Moskvi na poziv Jedinstvene Rusije, u okviru učešća na XV Kongresu te partije.

Železnjak: Deklaracija ima ogroman istorijski značaj

Jedinstvena Rusija potpisala je Deklaraciju o saradnji sa predstavnicima političkih partija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske. Oni su bili gosti i učesnici XV kongresa stranke Vladimira Putina Jedinstvena Rusija. Deklaraciju sa Jedinstvenom Rusijom potpisali su i DNP i SNP iz Crne Gore, SNSD iz Republike Srpske, Alternativa za bugarski preporod, Demokratska partija Srba iz Makedonije. Deklaraciju je u ime Jedinstvene Rusije potpisao visoki funkcioner Sergej Železnjak. 

Stvoriti blok suverenih i neutralnih država koji bi činile Srbija, Crna Gora, Makedonija i BiH

Potpisnici Deklaracije ukazuju da u okviru smanjenja međunarodne napetosti,poseban značaj za Jugoistočnu Evropu predstavlja razvoj inicijative „niza balkanskih političara o formiranju teritorije suverenih neutralnih država u kojoj bi bile Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina“, navodi se na sajtu JR.

„Taj projekat ima za cilj da postane strateška regionalna doktrina i da u budućnosti bude inkorporirana u opšteevropska razmatranja nove kontinentalne arhitekture bezbednosti“, navela je JR.

Potpisnici Deklaracije istakli su neophodnost traženja zajedničkih „vanblokovskih rešenja“.

U Deklaraciji je takođe naveden zajednički interes ka razvoju saradnje balkanskih zemalja sa zemljama Evroazijskog ekonomskog saveza (EAES), kao i širenje mulitirateralne saradnje u trgovinsko-ekonomskoj, finansijskoj, energetskoj i drugim sferama, navela je JR.

Potpisnici Deklaracije naglasili su kontinuiranu posvećenost tradiciji prijateljstva i dobrosusjedstva, usmjerenosti promovisanja očuvanja duhovnih, humanitarnih vrijednosti, zaštiti hrišćanskih svetinja, spomenika duhovnog i kulturno-istorijskog nasleđa svjetske civilizacije.

Železnjak je novinarima rekao da za Rusiju balkanski region „ima ogromni istorijski značaj“, navedeno je u saopštenju Jedinstvene Rusije.

DSS potpisala deklaraciju sa Jedinstvenom Rusijom

Predstavnica DSS-a Dragana Trifković obavestila je javnost da je DSS potpisala deklaraciju o saradnju sa strankom Vladimira Putina Jedinstvenom Rusijom.

Deklaraciju je ispred Jedinstvene Rusije potpisao Sergej Železnjak, a ispred DSS-a Dragana Trifković.

(IN4S-NSPM)