Početna strana > Hronika > Tužilaštvo u Hagu: Imamo nesporne dokaze protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, krivi su za ometanje pravde i za zastrašivanje svedoka o zločinima OVK
Hronika

Tužilaštvo u Hagu: Imamo nesporne dokaze protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, krivi su za ometanje pravde i za zastrašivanje svedoka o zločinima OVK

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. oktobar 2021.

Tužioci suda za zločine OVK u Hagu tvrdili su na početku suđenja u sredu da će dokazati da su vođe Udruženja boraca OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj krivi za ometanje pravde i za zastrašivanje svedoka o zločinima OVK.

Optužnica Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka, tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili mnoštvo poverljivih dokumenata suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet svedoka.

Glavni tužilac DŽek Smit rekao je u uvodnoj reči da su snimci tih konferencija „neosporan dokaz“ da su Gucati i Haradinaj te dokumente, koje su im dostavile nepoznate osobe, svesno obelodanili s kriminalnom namerom da zastraše svedoke kako bi sud za zločine boraca OVK „zauvek nestao“.

Pred novinarima, optuženi su „kao izdajnike i kolaborante označili i prezreli sve koji su sarađivali s ovim sudom, iako je sud osnovan od naroda Kosova i za narod Kosova“, kazao je Smit.

Svesnim i namernim objavljivanjem poverljivih sudskih podataka, kako je naglasio tužilac, Gucati i Haradinaj počinili su „omazdu“ nad svedocima o nedelima OVK, bez kojih „ovaj sud ne može uspeti“.

„Haradinaj je na televiziji rekao: ‘Vi, špijuni, nemojte misliti da će vas neko zaštititi. Sud će potpuno propasti zato što svedoci znaju da svi znaju ko su oni'“, citirao je optuženog tužilac Smit.

Gucati i Haradinaj su, po tužiočevim rečima, imali nameru da svojim kriminalnim delima „usade strah u svedoke“, koristeći već postojeću klimu zastrašivanja svedoka na Kosovu.

Takav pristup, podsetio je Smit, „imao je uspeha u prošlosti, kada su svedoci bili sprečavani da dođu pred sudove i svedoče o zlodelima OVK“.

Priznajući da su optuženi svojim zabranjenim delima „ozbiljno omeli i opstruisali rad tužilaštva“ i zastrašili svedoke, glavni tužilac je podvukao da, ipak, „nije uspela“ namera Gucatija, Haradinaja i drugih da sud za zločine boraca OVK „propadne i bude zatvoren“.

Tužilac Smit rekao je i da vodi istragu o tome ko je „ukrao“ poverljive dokumente koje su optuženi objavili.

„Uveravam vas da će oni koji su to učinili biti uhapšeni i izvedeni pred ovaj sud“, obećao je on.

Tužiteljka Valerija Bolići podvukla je da su optuženi bili svesni da su dokumenti poverljivi i da su ih tri puta objavljivali uprkos ponovljenoj i direktnoj zabrani suda.

„Krivična dela u ovom predmetu počinjena su pred kamerama i moći ćete da ih vidite svojim očima“, kazala je Bolići sudijama.

Kao dokaz da su optuženi znali šta rade i govore s namerom da „zastraše svedoke i opstruišu sud“, tužiteljka je prikazala snimke izjava Haradinaja da su dokumenti „najstroža tajna“ i da „smo odlučili da ih objavimo“.

„Ovde su imena svih koji su pod njihovom zaštitom. Kako mogu da ih zaštite kad svako može pročitati njihova imena?“, rekao je Haradinaj na jednom od snimaka.

Na upozorenje novinara da objavljivanjem poverljivih dokumenata „ometa rad suda“, Haradinaj je na drugom snimku, prikazanom u sudnici, odgovorio: „To mi se baš sviđa“.

Tužioci su prikazali i snimke izjava Gucatija da je njegova „odgovornost da podrije sud“ i da će stoga ;“objaviti sve dokumente koje dobije“.

Pre uvodne reči tužilaca, optuženi su ponovili da se ne osećaju krivim.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju biće nastavljeno 18. oktobra iskazom prvog od tri svedoka optužbe.

Svi svedoci su istražitelji tužilaštva koji će govoriti o poverljivom karakteru dokumenata koje su Gucati i Haradinaj, uprkos sudskoj zabrani, objavili.

Pored predsedavajućeg Čarlsa Smita iz SAD, u raspravnom veću koje sudi Gucatiju i Haradinaju su još sudije Kristof Bart iz Nemačke, Ginel Metro iz Švajcarske i rezervni sudija Fergal Gejnor iz Republike Irske.

Sudija Smit je i potpredsednik Specijalizovanih veća Kosova.

Krajem septembra 2020. Gucatija i Haradinaja su uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag. Od tada su u pritvoru u Sheveningenu.

U prvom pojavljivanju pred sudom, pre približno godinu dana, izjavili su da nisu krivi. Danas je predsedavajući sudija još jendom upitao optužene da se izjasne o krivici.

Gucati i Haradinaj izjasnili su se još jednom da su nevini, prenosi KoSSev.

Haradinaj je ujedno kazao da ne razume zašto se nalazi na optuženičkoj klupi, te da se uvek „zalagao za pravdu“.

Predsedavajući sudija je potom ukazao na prava i obaveze optuženih i pravila u postupku, nakon čega je usledila pauza.

Sud je utvrdio okvirni datum za završetak suđenja.

„Ciljni datum za okončanje predmeta STK i suđenja u celosti trenutno je 9. novembar, odnosno 17. decembar“, prenosi KoSSev.

(KoSSev, Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner