Početna strana > Hronika > Topi se prednost srpskog kandidata u Srebrenici: Grujičiću „preko noći“ nestalo 1.000 glasova
Hronika

Topi se prednost srpskog kandidata u Srebrenici: Grujičiću „preko noći“ nestalo 1.000 glasova

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 03. oktobar 2016.

Opštinska izborna komisija u Srebrenici danas je objavila preliminarne rezultate jučerašnjih izbora za načelnika ove opštine koji se značajno razlikuju od sinoćnjih, prema kojima zajednički kandidat srpskih stranaka, odnosno koalicije “Zajedno za Srebrenicu”, Mladen Grujičić ima čak 1.003 glasa manje nego što je sinoć objavila ova komisija.

OIK je sinoć saopštila da je na izbore u ovoj opštini izašlo 6.551 ili 62,63 odsto birača koji su na redovnom biračkom spisku i da je Grujičić dobio 4.351 glas, a bošnjački kandidat Ćamil Duraković 1.910 glasova.

Danas su na oglasnoj tabli opštine izloženi preliminarni rezultati prema kojima je na izbore izašlo 5.558 birača ili oko hiljadu manje, a da je za načelnika opštine bilo 4.906 važećih listića i da je Grujičić dobio 3.348 glasova ili 1.003 glasa manje nego što je sinoć saopšteno, a Duraković 1.558 glasova ili 352 glasa manje nego prema sinoćnjim podacima.

Time je razlika u broju osvojenih glasova između Grujičića i Durakovića smanjena sa sinoćnjih 2.441 na 1.790 ili za čak 651 glas na štetu Grujičića.

Predsednik Opštinske izborne komisije, Nermin Alivuković, izjavio je da je do ove razlike došlo zbog grešaka biračkih odbora koji nisu pravilno popunili obrasce, a sinoć su zbog hitnosti mnogi dostavili netačne podatke o izlasnosti i broju glasova, te je, kako tvrdi, OIK ustanovio da je 1.000 birača manje glasalo i da nisu tačni dostavljeni podaci o broju glasova za načelničke kandidate.

Međutim, slične podatke o izlaznosti i broju glasova za načelnike sinoć je, kao OIK, saopštilo i više stranačkih izbornih štabova.

Predsjednik srebreničkog SNSD, Radomir Pavlović, pita gdje se izgubilo više od 1.00o glasova i kako je moguće da dođe do takvih grešaka i tolike razlike u rezultatima od sinoć do danas.

- Tražimo ponovno brojanje listića u prisustvu posmatrača sa biračkih mesta gde su eventualno učinjene greške i odgovornost članova OIK, ukoliko se utvrdi da su prekršili propise i pokušali svesno ili nesvesno da unesu sumnju, friziraju izborne rezultate i da dovedu do ponavljanja izbora - istakao je Pavlović za Srnu.

Predsednik srebreničkog SDS, Momčilo Cvjetinović, kaže da su birački odbori brojali glasove i da je OIK samo trebalo da kompletira podatke sa terena.

Podsećamo, prema ranije objavljenim podacima, Grujičić je osvojio 2.441 glas više od Ćamila Durakovića, koji je osvojio 1.910 glasova. Grujičić bi, ako ovi rezultati budu potvrđeni, postati prvi srpski načelnik opštine Srebrenica.

(Srna) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner