Početna strana > Hronika > Tomislav Nikolić i Milorad Dodik: Značajan napredak saradnje Srbije i Republike Srpske
Hronika

Tomislav Nikolić i Milorad Dodik: Značajan napredak saradnje Srbije i Republike Srpske

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 31. oktobar 2013.

BEOGRAD - Saradnja Srbije i Republike Srpske značajno je unapređena u proteklih godinu dana, složili su se danas u Beogradu predsednici Srbije i RS Tomislav Nikolić i Milorad Dodik. "Vidim apsolutno zajedničku budućnost Srbije i RS", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom posle sednice Veća za saradnju Srbije i RS.

Dvojica predsednika su istakla i značaj regionalne stabilnosti, pri čemu je Dodik rekao da je Srbija svojim zalaganjem na tom polju doprinela i stabilnosti unutar Bosne i Hercegovine. Ističući da je mnogo učinjeno u proteklih godinu dana da odnosi budu što intenzivniji, predsednik Srbije je rekao da je posebna pažnja posvećena tome da se i Srbija i RS učine što privlačnijim za investicije.

"Konstatovali smo da je unapređenje odnosa u regionu jedini način da se omogući ekonomski napredak i bolji životni standard građana Srbije i Republike Srpske", rekao je Nikolić. Kako je rekao, Beograd i Banjaluka rade na stvaranju preduslova za zajednički nastup na trećim tržištima i zajedničku proizvodnju.

Dodik je istakao da postoji razumevanje kada je reč o pitanjima od zajedničkog interesa i da je to srž zajedničkih aktivnosti Srbije i Republike Srpske.

Podržavamo državnu politiku Srbije prema Dejtonskom sporazumu, rekao je Dodik, dodavši da je očigledno da su političke aktivnosti Srbije u uspostavljanju regionalne stabilnosti doprinele da se situacija u regionu bitno stabilizuje, kako u regionu tako i u BiH.

"Apsolutno podržavamo i razumemo državnu politiku Srbije prema Dejtonoskom sporazumu, odnosno prema BiH i RS. Mislimo da je to pažljivo iznijansirano... i da Srbija ima zaista konstruktivan pristup koji pomaže nama u RS da reafirmišemo svoja prava", rekao je Dodik.

Sednici Veća prisustvovali su i premijeri Srbije i RS Ivica Dačić i Željka Cvijanović, ministri u vladama, kao i savetnici predsednika.

(Tanjug)