Početna strana > Hronika > Tomaš Petšiček: Ne vidim razlog zašto bi Češka povlačila priznanje Kosova, u interesu je naše bezbednosti i spoljne politike da tu ništa ne menjamo
Hronika

Tomaš Petšiček: Ne vidim razlog zašto bi Češka povlačila priznanje Kosova, u interesu je naše bezbednosti i spoljne politike da tu ništa ne menjamo

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. septembar 2019.

Češki ministar inostranih poslova Tomaš Petšiček izjavio je da ne vidi razlog zašto bi Češka povlačila priznanje Kosova.

On je dodao da će, iako ne vidi povod za raspravu u tome, rado razgovarati sa češkim predsednikom Milošem Zemanom koji želi da pokrene pitanje povlačenja češkog priznanja jer "ne voli Kosovo".

"Iako ne vidim u ovom trenutku razlog za takvu debatu, jer se situacija na Balkanu nije nikako dramatično promenila rado ću o njegovom mišljenju razgovarati sa predsednikom. Češka podržava zemlje Zapadnog Balkana, dakle i Srbiju na putu u Evropsku uniju. Kosovo smo 2008. godine priznali de jure i u interesu je naše bezbednosti i transparentnosti naše spoljne politike da tu ništa ne menjamo", kazao je Petšiček češkom listu Pravo.

"Češka vlada, koja je odgovorna za spoljnu politiku zemlje, nije promenila svoj stav prema Kosovu ili bilo kojoj od zemalja zapadnog Balkana. Mi i dalje u potpunosti podržavamo dijalog između Srbije i Kosova i njihovog puta ka EU", napisao je Tomas Petšiček na Tviteru.

Predsednik Poslaničkog doma češkog parlamenta Radek Vondraček saopštio je povodom Zemanove izjave u Beogradu da je predsednik Zeman samo predstavio svoje mišljenje koje zastupa već dugo i da ga razume ali da bi Češka pre trebalo da podržava dijalog i saradnju u regionu Zapadnog Balkana i da bi o tome trebalo da razgovaraju češki zvaničnici na sastanku za mesec dana koji je pomenuo u Beogradu Zeman.

"Povlačenje priznanja je stvar svake suverene države, isto kao i priznanje. Ali ne smatram da bi nekako pozitivno pomerilo ili rešilo stanje na Kosovu", poručio je šef donjeg doma parlamenta iz vladajuće stranke ANO Radek Vondraček.

Predsednik gornjeg doma parlamenta, Senata, Jaroslav Kubera kazao je danas da će to biti debata ni o čemu jer je predsednik Zeman samo to izjavio da se dopadne Srbima a nema nikakvu moć da nešto po tom pitanju uradi.

Na to da ima samo ceremonijalnu ulogu i da se za spoljnu politiku ne pita šef države već vlada podsetio je danas u Beogradu i češki ministar unutrašnjih poslova, Jan Hamaček koji je u pratnji predsednika Zemana takođe u Beogradu. ;

"Stav predsednika prema Kosovu je dugo već poznat. Spoljna politika je u nadležnosti vlade. O priznanju je ;odlučila vlada Mireka Topolaneka. Bilo kakvi drugi koraci su opet u nadležnosti vlade", kazao je Hamaček.

Opoziciona Hrišćanska demokratska unija-Češka narodna stranka nema ništa protiv da se pokrene rasprava o priznanju Kosova jer u vreme kada je češka vlada 2008. godine Kosovo priznala češki demohrišćani bili su protiv.

"Stranka je bila svesna da je to vrlo delikatna, osetljiva stvar. Vrlo pikantno je to iz usta predsednika, zato što kada je bio premijer, složio se kao premijer članice NATO da se bombarduje Beograd upravo zbog Kosova. Ne znam da li da na to gledam kao na nekakvo izvinjenje srpskom narodu za to što mu je učinio u prošlosti", kazao je predsednik Odbora za evropska pitanja u donjem domu parlamenta, demohrišćanin Ondžej Benešik.

Lider čeških radikalnih nacionalista iz opozicione stranke Sloboda direktna demokratija, Tomio Okamura podržao je Zemanovu inicijativu i dodao da i njegova stranka odbija da prizna nezavisnost Kosova.

"Potrebno je da se ponovo razmotri odluka vlade koja je prošlosti priznala Kosovo. Mi smatramo da Češka ne bi trebalo da priznaje samozvanu državu koja je nastala na temeljima predstavnika terorističke organizacije", kazao je Okamura, javlja češki javni tv servis ČT.

(Beta)

Videti još: Vučić: Srbija želi da bude deo EU; Miloš Zeman: Svaki političar treba da brani interese svoje države, a ne da bude marioneta stranih vlasti; Za mesec dana postavljam pitanje da li je moguće da Češka povuče priznavanje Kosova

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner