Početna strana > Hronika > Teslina naučna fondacija predložila Nikolu Teslu za sveca
Hronika

Teslina naučna fondacija predložila Nikolu Teslu za sveca

PDF Štampa El. pošta
sreda, 25. jul 2012.

Beograd -- Teslina naučna fondacija iz Filadelfije uputila je 7. juna Sinodu Srpske pravoslavne crkve i patrijarhu Irineju predlog da se Nikola Tesla proglasi za sveca.

"Obožavanje Nikole Tesle je podignuto u nebeske visine i zato njegovi mladi obožavaoci širom sveta predlažu da on Srbin bude proglašen za sveca. Ovaj predlog potpisalo je nekoliko stotina teslijanaca i on je upućen SPC-u", kaže Mirna Momčičević, portparol Tesline naučne fondacije.

Podrška ideji stigla iz Brazila, iz Holandije, iz Australije, Kanade, Novog Zelanda, Austrije, Francuske, SAD i naravno Srbije.

"Tesla je bio sveti duh, čovek koji je rano otkrio Boga, a potom i nebeska prostranstva i kosmičku energiju. Moji preci iz Like su uvek govorili da je Nikola dete crkve i božji sluga. Na njihov nagovor počeo sam pre pet godina da sakupljam potpise i sa njima otišao kod sveštenika, koji me je posavetovao da Svetom arhijerejskom sinodu pošaljemo predlog da SPC kanonizuje Nikolu Teslu kao sveca", priča Nikola Lončar, prvi čovek Tesline naučne fondacije.

"Nikola Tesla je danas jedna od najpopularnijih ličnosti na svetu. Samo na "Guglu" o njemu ima 15 miliona informacija. U Americi mladi humanitarci smatraju da Tesline ideje o slobodnoj energiji predstavljaju civilizacijsko otkriće koje može da dovede do spasenja civilizacije od zagađenja i zato Nikolu Teslu predlažu za sveca ", kaže dr Milena Bajić, predsednica Tesnine naučne fondacije iz Čikaga.

Uprkos inicijativi Srba iz Kanade da SPC naučnika Nikolu Teslu proglasi za svetitelja, šanse da se to dogodi, kažu upućeni, veoma su male. Srpska crkva, za razliku od Rimokatoličke, nema precizno definisanu proceduru kanonizacije, ali za upis u diptih svetih podrazumeva ispunjenje određenih uslova.

U Patrijaršiji SPC napominju da je presudno da li je "kandidat" za života bio istinski vernik ili je postradao za veru i narod. Potrebno je i da u narodu postoji kult hrišćanskog verovanja u predloženu ličnost, ali i da se na njegovom počivalištu ispunjavaju molitve vernika.

"Put kanonizacije vodi od verovanja naroda, preko parohijskih sveštenika do lokalnog episkopa, koji predlog formuliše i upućuje Svetom arhijerejskom saboru. Ukoliko utvrdi da je predložena ličnost dostojna da ponese oreol, Sabor SPC donosi odluku o proglašenju za svetitelja. U rang svetaca Srpske crkve predloženi se uzdiže na posebnoj liturgiji, kada se prvi put iznosi ikona sa njegovim likom i čitaju posebne molitve", objašnjavaju u sedištu SPC.

Poslednje pridodavanje spisku svetitelja obavljeno je na prolećnom zasedanjau Sabora, kada su za svete proglašeni 60 mučenika momišićkih, koji su u okolini današnje Podgorice u 17. veku postradali od Turaka. Za upis u diptih svetih njih je predložio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

(B92)  

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner