Početna strana > Hronika > Tanja Fajon: Srbija u stanju političke krize, vlast ne primenjuje preporuke o izborima, prisutan je visok nivo kršenja demokratije i medijskih sloboda
Hronika

Tanja Fajon: Srbija u stanju političke krize, vlast ne primenjuje preporuke o izborima, prisutan je visok nivo kršenja demokratije i medijskih sloboda

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. decembar 2019.

Srbija se nalazi u delikatnoj situaciji uoči parlamentarnih izbora i u stanju je svojevrsne političke krize, ocenila je šef delegacije u Parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija Tanja Fajon.

Ona je istakla da je prisutan visok nivo kršenja demokratije i medijskih sloboda, jer u programima sa nacionalnom frekvencijom nisu predstavljene sve političke stranke ravnopravno, što je nedopustivo, preneo je radio Slobodna Evropa.

Na okruglom stolu u Briselu posvećenom izbornim uslovima u Srbiji, u kojem su učestvovali predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju, Fajon je podsetila na dijalog vladajućih i opozicionih stranaka, koji je u Beogradu dva puta organizovan pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

Istakavši da treba ustanoviti fer uslove za parlamentarne izbore naredne godine, Fajon je podsetila da u Beogradu sledi poslednja, treća faza dijaloga, dodavši da je situacija daleko od idealne.

"Vladajuće stranke i dalje ne primenjuju preporuke koje su neophodne za slobodne i fer izbore. Vidimo nekakav napredak u odnosu na poslednji krug razgovora, ali naglasila bih da treba da vidimo napredak u realnom životu, a za sada ga još ne vidimo", rekla je Fajon.

Opozicionim liderima Draganu Đilasu, Nebojši Zelenoviću i Dejanu Nikoliću, koji su u Briselu učestvovali u tribini na temu predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji, Fajon je poručila da još jednom razmisle o odluci da bojkotuju dijalog sa vladajućim strankama i izbore.

"Bojkot može biti jedan od alata, ali treba otići u parlament jer to je mesto za promene i dijalog. Uvek je bolje imati konstruktivne kritike i dijalog, nego samo bojkotovati. To može biti mnogo efektivnije nego bojkot", poručila je Fajon.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner