Početna strana > Hronika > Tajms: Kosovo - "Država užasa"
Hronika

Tajms: Kosovo - "Država užasa"

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 16. decembar 2010.

NATO posebno treba da insistira na zahtevu da Tači ubedljivo odgovori na optužbe ili izađe pred sud

Tajms je posvetio Kosovu jedan od redakcijskih komentara pod naslovom "Država užasa", ističući u podnaslovu da je premijer Kosova optužen za trgovinu heroinom i ljudskim organima.

Podsećajući da je najmlađa evropska država jednostrano proglasila nezavisnost 2008. i odvojila se od Srbije, i da su Zapadne države imale ključnu ulogu u novijoj krvavoj kosovskoj istoriji - Tajmsov komentator zaključuje da je sada Hašim Tači koji je imao najviše koristi od Zapadne podrške Kosovu, optužen za zločine "od kojih se čoveku smuči".

Nezavisnost Kosova je svršen čin ali je njegovo uključenje u evropsku porodicu naroda sada dovedeno u pitanje, i parlament u Prištini mora da zahteva od kosovskih političara odgovornost zbog optužbi iznesenih protiv Hašima Tačija.

Poštovanje pravde dragocenije od nezavisnosti

NATO posebno treba da insistira na zahtevu da Tači "ubedljivo odgovori" na optužbe ili izađe pred sud, jer je NATO-va intervencija omogućila Kosovu da se "pobegne iz represije" Slobodana Miloševića.

Čini se da je vlast na Kosovu u rukama grupe bandita, iako su do nje došli na izborima.

I dok se zločini navedeni u izveštaju Dika Martija ne istraže i odgovorni ne izvedu pred sud - Kosovo će biti samo najnovija u tužnom nizu neuspelih država.

Kosovska nezavisnost je dragocena - a još dragocenije je nepristrasno poštovanje pravde - zaključuje Tajmsov redakcijski komentar.

(BBC)