Početna strana > Hronika > SZO objavila listu lekova čije zalihe treba pripremiti u slučaju izlaganja radijaciji: Od ključnog je značaja da vlade budu spremne da odmah reaguju u hitnim slučajevima
Hronika

SZO objavila listu lekova čije zalihe treba pripremiti u slučaju izlaganja radijaciji: Od ključnog je značaja da vlade budu spremne da odmah reaguju u hitnim slučajevima

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. januar 2023.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je danas publikaciju koja sadrži ažuriranu listu lekova čije zalihe treba pripremiti u slučaju nuklearne opasnosti i izlaganja radijaciji. Zalihe treba da sadrže lekove koji sprečavaju ili smanjuju izloženost zračenju, ali i one koji olakšavaju zdravstvene probleme nakon što je osoba već bila izložena zračenju.

„U hitnim slučajevima radijacije, ljudi mogu biti izloženi zračenju u dozama koje se kreću od zanemarljivih do opasnih po život. Vlade moraju pružiti hitan tretman onima kojima je to potrebno“, rekla je dr. Maria Neira, vršilac dužnosti pomoćnika generalnog direktora SZO, prenosi Indeks.

„Od ključnog je značaja da vlade budu spremne da zaštite zdravlje stanovništva i odmah reaguju u hitnim slučajevima. To uključuje gomilanje lekova za spasavanje života koji će smanjiti rizike i lečiti posledice zračenja“, dodala je Neira. Ova publikacija zamenjuje izveštaj SZO iz 2007. o razvoju nacionalnih zaliha radijacije za vanredne situacije i sadrži ažurirane informacije zasnovane na istraživanjima tokom poslednje decenije.

Ključno je smanjiti unos i eliminaciju radionuklida iz organizma

Na listi se nalaze lekovi koji mogu da spreče ili smanje unos radionuklida, ili da povećaju eliminaciju radionuklida iz ljudskog organizma. Publikacija takođe analizira glavne elemente potrebne za razvoj, održavanje i upravljanje nacionalnim zalihama specifičnih medicinskih potrepština koje će biti potrebne u slučaju nuklearnog napada.

Tipični lekovi koje treba koristiti u slučajevima izlaganja radioaktivnom zračenju su:

– stabilni jod, koji se primenjuje da spreči ili smanji izloženost štitne žlezde radioaktivnom jodu

– Berlinsko plavo za uklanjanje radioaktivnog cezijuma iz tela

– cink ili kalcijum dietilentriamin penta-acetat (DTPA) koji se koristi za lečenje unutrašnje kontaminacije transuranskim radionuklidima

– citokini koji se koriste za ublažavanje oštećenja koštane srži, u slučaju akutnog radijacionog sindroma (ARS)

– drugi lekovi koji se koriste za lečenje povraćanja, dijareje i infekcija.

„Važno je da nacionalne vlade reaguju što je pre moguće“

Kao vodeća međunarodna zdravstvena organizacija sa ovlašćenjem i odgovornošću da pomaže u hitnim zdravstvenim situacijama, SZO daje savete i smernice zemljama o spremnosti javnog zdravlja i odgovoru na vanredne situacije radijacije. SZO se obavezuje da će pomoći u nabavci ili podeli medicinskih zaliha između zemalja u hitnim zdravstvenim situacijama.

„Ova ažurirana lista kritičnih lekova biće ključno sredstvo za pripravnost i spremnost naših partnera da blagovremeno identifikuju, nabave, skladište i isporuče efikasne lekove onima koji su u opasnosti ili takvom događaju“, rekao je dr. Mike Rian, izvršni direktor SZO-ovog programa za hitne zdravstvene situacije.

S obzirom da izloženost visokim nivoima zračenja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica ili čak smrti, važno je da nacionalne vlade reaguju što je brže moguće na takav događaj. Za adekvatan odgovor ključna je koordinacija lokalnih, nacionalnih i međunarodnih tela.

(Danas-index.hr)