Početna strana > Hronika > Svetski mediji: Dobijanje statusa kandidata će ojačati prozapadnu vladu u Srbiji
Hronika

Svetski mediji: Dobijanje statusa kandidata će ojačati prozapadnu vladu u Srbiji

PDF Štampa El. pošta
petak, 02. mart 2012.

NjUJORK- Odluka da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ojačaće prozapadnu vladu te zemlje u usijanoj borbi sa nacionalističkom opozicijom koja želi bliže veze sa Moskvom umesto sa Evropom, piše Vol Strit DŽurnal. Mediji u Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj izvestili su jutros da je Srbija od Evropske unije dobila status kandidata i mahom ocenili da je za to zaslužan napredak Srbije u regionalnoj saradnji.

Njujorški dnevni list ocenjuje da je Brisel doneo odluku da sada dodeli Srbiji status kandidata delom i iz straha evropskih diplomata da bi dalje odlaganje moglo da gurne Srbiju u zagrljaj Rusiji i podrije napore Evrope za očuvanje mira i stabilnosti u tom regionu.

List navodi da će proći godine dok Srbija ne postane član EU, i podseća da je Hrvatska 2004. godine dobila status i da će ući u Uniju devet godina posle toga.

Vol Strit DŽurnal citira direktora Instituta za otvoreno društvo iz Brisela Hedera Grabea koji ističe da je veoma važno da se Srbija kao najveća država na Zapadnom Balkanu kreće napred ka EU.

Ako te zemlje ne bi postale članice EU, postoji opasnost da dugotrajno stagniraju, naveo je Grabe.

Jedan od najuglednijih američkih dnevnika ocenjuje da će dodela statusa kandidata predstavljati značajnu pomoć za politiku koju vodi predsednik Srbije Boris Tadić i vladajuća koalicija, ali da je i dalje neizvesno da li će to biti dovoljno da proevropska koalicija ostane na vlasti.

Glasači su fokusirani na socijalna i ekonomska pitanja i Tadić će morati da ih ubedi da je ulazak u EU najbolji put za napredak, zaključio je Žerald Knaus, predsedavajući istraživačkog instituta Inicijativa za evropsku stabilnost. 

Mediji u Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj izvestili su jutros da je Srbija od Evropske unije dobila status kandidata i mahom ocenili da je za to zaslužan napredak Srbije u regionalnoj saradnji.

Dodela "statusa kandidata Srbiji koji je ta zemlja nastojala da dobije od 2008. godine delimično je i nagrada za spori dijalog o regionalnoj saradnji sa Kosovom koji ipak napreduje", ocenila je poljska privatna televizija TVN.

Slovački dnevni listovi odluku o dodeljivanju statusa Srbiji tumače kao izraz volje EU za dalje proširenje, pošto su još jednoj zemlji bivše Jugoslavije otvorena vrata Unije za punopravno članstvo.

"EU je uverena da bi ulaskom Srbije u Uniju, sto između ostalog zahteva i uravnotežene odnose sa svim susednim zemljama, bio okončan deo tragične istorije tog dela Balkana", konstatovala je slovačka agencija TASR.

Češka novinska agencija ČTK podsetila je u izveštaju o dodeli kandidature na nedavnu izjavu šefa češke diplomatije Karela Švarcenberga da je i za Balkan i za samu EU ključno da Srbija što pre uđe u nju.

"Srbiju sada čekaju pristupni pregovori bez kojih nijedna zemlja ne može da uđe u EU. Tokom njih zemlja mora da pokaže da je uskladila svoje zakone u više od 30 oblasti sa pravnim normama Unije", podsetila je današnja "Mlada fronta Dnes".

(Tanjug)