Početna strana > Hronika > Sutra poslednja zakletva regruta na redovnom služenju VS
Hronika

Sutra poslednja zakletva regruta na redovnom služenju VS

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. decembar 2010.

Poslednja generacija regruta Vojske Srbije na redovnom služenju vojnog roka položiće sutra svečanu zakletvu u pet centara za obuku širom zemlje, a centralna svečanost biće održana u kasarni u Jakovu.

Osim u Jakovu, regruti decembarske klase Vojske Srbije (VS), koji vojsku služe šest meseci, zakletvu će položiti i u centrima za obuku u Somboru, Valjevu, Leskovcu i Zaječaru.

Očekuje se da polaganju zakletve u Jakovu prisustvuje i načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Miloje Miletić.

Na poziv za služenje vojnog roka sa oružjem u decembarskom uputnom roku odazvalo se 1.468 mladića, što je oko 98 odsto od pozvanih.

Skupština Srbije usvojila je u sredu, 15. decembra, Odluku o ukidanju obaveze služenja vojnog roka koja predviđa da ta obaveza prestane od 1. januara 2011. godine.

Od prvog dana naredne godine, Vojska Srbije biće u potpunosti profesionalna ali će biti omogućeno dobrovoljno služenje za određen broj mladića i devojaka koji žele da provedu tri meseca na osnovnoj vojničkoj obuci.

Dobrovoljno služenje vojske sa oružjem biće omogućeno i ženama i rezervistima koji su obavili civilnu službu ili su vojni rok ranije odslužili bez oružja.

Temelji vojne obaveze u modernoj Srbiji uspostavljeni su u godinama konsolidacije Prvog srpskog ustanka.

Početkom 1807. godine određeno je da je u kući u kojoj živi do tri muškarca, jedan obavezan da ide u vojsku, odnosno dva ukoliko u kući živi „tri do pet muških zadrugara”.

Nakon uspostavljanja stajaće vojske 1836. godine, vojna obaveza i dalje nije bila opšta jer je brojno stanje oružanih snaga bilo relativno malo, pa za tim nije bilo potrebe.

Opšta vojna obaveza, kakva se u različitim oblicima najduže zadržala, uspostavljena je tek nakon srpsko-turskih ratova 1876-1878. godine, kada je odlučeno da se ukine Narodna vojska.

(Beta) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner