Početna strana > Hronika > Sulejman Tihić: Niko ne može da ukine Republiku Srpsku
Hronika

Sulejman Tihić: Niko ne može da ukine Republiku Srpsku

PDF Štampa El. pošta
utorak, 02. jun 2009.

Republiku Srpsku niko ne može da ukine bez volje njenih političkih predstavnika, što je "dejtonski i legalistički pristup", izjavio je predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

Tihić smatra da pitanje teritorijalne organizacije BiH treba ostaviti za neka druga vremena zato što sada nije realno da bude postignut dogovor o tome.

Sulejman Tihić, koji je reizabran za predsednika SDA, najuticajne stranke u BiH, je istakao da je realno moguće postići dogovor o usklađivannju Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, o definitivnom razrešenju pitanja nadležnosti između države i entiteta i o stvaranju funkcionalnijih institucija radi bržeg donošenja odluka.

Naredni sastanak sa predsednikom Saveta nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom i predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, 14. juna u Banjaluci, prema Tihiću će, verovatno, biti poslednji sastanak prudske "trojke" u tom sazivu, preneli su sarajevski mediji.

"Očekujem da ćemo se na narednom sastanku dogovoriti o sadržaju daljeg nastavka razgovora, kao i o vremenskom okviru kada neke dogovore treba da realizujemo", objasnio je Tihić i dodao da pitanje državne imovine svakako treba da bude u vrhu liste prioriteta.

Tihić je istakao da Vlada Srbije poštuje, i to ne samo deklarativno nego i stvarno, teritorijalni suverenitet i integritet BiH.

"Predsednik Boris Tadić rekao je u više navrata da je celovita BiH nacionalni interes Srbije", kazao je lider SDA ukazvši da sadašnje Predsedništvo BiH i Veće ministara, nažalost, nisu iskoristili povoljnu klimu da reše sporna pitanja između dve zemlje.

"Nisu rešili ni pitanja kao što su sporazum o granicama i imovinsko-pravni odnosi, a kamoli da unaprede odnose između dve zemlje, iako ima puno prostora za to", istakao je Tihić, koji smatra da najviše prostora za unapređenje odnosa dve zemlje ima u ekonomskom smislu.

"Sa Srbijom treba da razvijamo odnose kao cela država BiH, uz sve uvažavanje činjenice da mogu postojati paralelni odnosi sa entitetima. Odgovornost zbog toga što odnosi Srbije i BiH nisu na daleko višem stepenu vidim u Savetu ministara i Predsedništvu BiH", naveo je Tihić.

Tihić smatra da dobri odnosi sa susednim zemljama relaksiraju i odnose unutar BiH i olakšavaju rešavanje problema.

"Smatram da su dobri regionalni odnosi za nas prva stepenica prema integraciji u EU", rekao je Tihić.

(RTS)