Početna strana > Hronika > Stjuart Pič: Na svim sastancima isticao sam stalnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva nezavisnosti i bezbednosti Kosova. Sporazumi Beograda i Prištine moraju se primeniti, uključujući i osnivanje ZSO
Hronika

Stjuart Pič: Na svim sastancima isticao sam stalnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva nezavisnosti i bezbednosti Kosova. Sporazumi Beograda i Prištine moraju se primeniti, uključujući i osnivanje ZSO

PDF Štampa El. pošta
petak, 01. decembar 2023.

Izaslanik Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuart Pič je posle završetka posete Kosovu, izjavio da je na svim sastancima isticao stalnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva nezavisnosti i bezbednosti Kosova.

On je, u video poruci, naveo da je „pažljivo slušao duboku zabrinutost nakon napada na Banjsku 24. septembra“, te da je ponovio da Velika Britanija očekuje da počinioci odgovaraju.

Istu poruku, kako je kazao, prethodno je preneo i Beogradu: „Ovo je poruka koju sam takođe dao u Beogradu prošle nedelje“.

Kazao je i da je „čuo od kosovskih Srba o njihovoj zabrinutosti i njihovim nadama za budućnost“.

„Posle nasilja poslednjih meseci, sada sa pojačanom posvećenošću međunarodnoj bezbednosti, vreme je da se pozabavimo ovim problemima i nastavimo postojeće napore kako bismo osigurali da svi građani osećaju da imaju budućnost i raznoliki i multietnički sastav Kosova“, rekao je Pič.

Britanski emisar je, između ostalog, najavio da se sporazumi postignuti između Beograda i Prištine moraju primeniti, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Napredak u uspostavljanju ZSO i u kontekstu šire primene svih sporazuma postignutih kroz dijalog Kosova i Srbije uz posredovanje EU, važan je deo ovih napora“, rekao je Pič.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner