Početna strana > Hronika > Stjuart Pič: Dijalog Beograda i Prištine treba da kreira multietničku budućnost i međusobno poštovanje. Sporazum iz Belfasta bi mogao da bude dobar primer rešenja
Hronika

Stjuart Pič: Dijalog Beograda i Prištine treba da kreira multietničku budućnost i međusobno poštovanje. Sporazum iz Belfasta bi mogao da bude dobar primer rešenja

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 03. mart 2024.

Stjuart Pič je istakao da dobar primer rešenja mogao da bude Sporazum na Veliki petak (Sporazum iz Belfasta) kojim je pre 25 godina okončan sukob između suprotstavljenih strana u Severnoj Irskoj.

Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je danas da podržava dijalog Beograda i Prištine, i da on treba da ide ka tome da kreira multietničku budućnost i međusobno poštovanje.

Pič je, odgovarajući na pitanje novinara Tanjuga, kako bi ovaj dijalog trebalo da izgleda istakao da dobar primer za to Sporazum na Veliki petak (Sporazum iz Belfasta) kojim je pre 25 godina okončan sukob između suprotstavljenih strana u Severnoj Irskoj.

"I to je dobra lekcija za pomirenje. Radi se o ustupcima, radi se o pregovorima, ali pre svega o tome da se nastavi sa dijalogom", naveo je Pič.

Antalijski diplomatski forum traje tri dana, od 1. do 3. marta, i okuplja gotovo 4.500 učesnika, uključujući 19 lidera država i 73 ministra, kao i 57 međunarodnih predstavnika.

Glavna tema foruma jeste "Unapređenje diplomatije u vremenima previranja", a kako su organizatori naveli, cilj teme je da pruži zajednički okvir za razmišljanje u potrazi za mirnim izlaskom iz turbulentnog perioda u kojem se ceo svet nalazi.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner