Početna strana > Hronika > Stjepan Mesić: Dodik se razlikuje od Miloševića samo po izboru sredstava
Hronika

Stjepan Mesić: Dodik se razlikuje od Miloševića samo po izboru sredstava

PDF Štampa El. pošta
subota, 23. januar 2010.

LjUBLjANA – Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da premijer Milorad Dodik zalaganjem za referendum o nezavisnosti Republike Srpske teži ostvarenju plana Slobodana Miloševića o velikoj Srbiji, zbog kojeg je ovaj deo Evrope doživeo veliko stradanje.

„Politika Milorada Dodika i onih koji ga podržavaju iz Beograda, ne sme uspeti. Moramo je zaustaviti”, naglasio je Mesić u intervjuu ljubljanskom Dnevniku. Prema njegovoj oceni, Dodik se razlikuje od Miloševića samo po izboru sredstava kojima želi da ostvari cilj.

„Ne ide se topovima, tenkovima i Srebrenicama”, rekao je on i dodao da Dodik i oni koji mu daju podršku računaju na „zamor Evrope i svetske zajednice”. Potvrdivši svoj raniji stav da bi otcepljenje RS moglo dovesti i do otcepljenja Hercegovine, Mesić je upozorio da bi muslimanski deo tada mogao postati generator velike nestabilnosti.

„Nije problem to što bi nastala mala muslimanska država. Problem je u tome da bi tamo našli utočište svi koji su nezadovoljni nestankom Bosne i Hercegovine. To bi bila nova Palestina. Nastalo bi uporište terorizma. Narednih 50 ili 70 godina bi se onda time bavili”, rekao on.

Odgovarajući na pitanje šta će raditi po isteku predsedničkog mandata, Mesić je rekao da se više neće baviti „operativnom politikom”. „Svoje znanje, iskustvo i veze staviću na raspolaganje državi. Ako ih budu hteli, biću tu”, naveo je on i zaključio da se iz politike ne može izaći.

(Tanjug)