Početna strana > Hronika > Stejt department: SAD žele brzu finalizaciju međusobnog priznavanja Srbije i Kosova, ali nije moguće odrediti konkretan vremenski okvir za to. ZSO od suštinskog značaja za normalizaciju odnosa
Hronika

Stejt department: SAD žele brzu finalizaciju međusobnog priznavanja Srbije i Kosova, ali nije moguće odrediti konkretan vremenski okvir za to. ZSO od suštinskog značaja za normalizaciju odnosa

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 09. mart 2023.

 VAŠINGTON - Američki Stejt department saopštio je da je Zajednica srpskih opština od suštinskog značaja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, prema predloga EU, koji SAD snažno podržavaju. Vašington je poručio i da želi brzu finalizaciju međusobnog priznavanja između Beograda i Prištine, uz konstataciju da nije moguće odrediti konkretan vremenski okvir za to.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs, u obraćanju u ime državnog sekretara Entonija Blinkena, saopštio je da Vašington želi da "predlog EU - Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije na kraju rezultira međusobnim priznavanjem.

Predstojeća runda pregovora između Beograda i Prištine, zakazana je za 18. mart u Ohridu u Severnoj Makedoniji.

Mediji navode da je srpska strana saopštila da bi prva tačka dnevnog reda trebalo da bude implementacija Zajednice srpskih opština, odredbe Briselskog sporazuma iz 2013. godine koja treba da bude ispunjena.

Prajs je naglasio da je ona od suštinskog značaja za normalizaciju, prema predloga EU.

On je naveo da Vašington smatra da dijalogom Beograda i Prištine treba da dođe do sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa, koji će otvoriti vrata za evropske integracije i koja je od suštinskog značaja za vecu bezbednost, stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

Portparol Stejt departmenta je ponovio podršku SAD napretku dijaloga između predsednika Srbije Aleksandra Vučica i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, navodeći da, iako su briselski pregovori koji su održani krajem februara predstavljali pozitivan iskorak, i dalje ostaje težak posao.

Smatramo da normalizacija odnosa treba da bude usredsređena na eventualno međusobno priznanje, rekao je Prajs.

On je ponovio da je to proces koji vodi EU, a da ga SAD podržavaju na svaki mogući način, kao i da je Vašington prisutan na ovim razgovorima, najviše preko zamenika pomoćnika državnog sekretara Gabrijela Eskobara.

Prajs je saopštio da administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena želi da se sporna pitanja i tenzije između Beograda i Prištine reše što je pre moguće, ali da ne mogu da odrede konkretan vremenski okvir ".

(Tanjug)