Početna strana > Hronika > Štefan File: Pre izrade mišljenja o spremnosti Srbije za novu fazu sledi dovršetak saradnje sa Haškim sudom
Hronika

Štefan File: Pre izrade mišljenja o spremnosti Srbije za novu fazu sledi dovršetak saradnje sa Haškim sudom

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. septembar 2010.

Potpredsedniku srpske vlade, Božidaru Đeliću, u Briselu je potvrđeno kako Evropska komisija spremno očekuje zahtev Saveta za izradom mišljenja o spremnosti Srbije da započne novu fazu pristupanja EU.

Danas o Srbiji u Evropskoj komisiji i parlamentu - tako je tokom susreta evropskog komesara za proširenje, Štefana Fileasa potpredsednikom Vlade Srbije, Božidarom Đelićem, rečeno da Komisija spremno očekuje poziv Saveta ministara da izradi mišljenje o spremnosti Srbije za kandidatski status. Iskazano je očekivanje da će se to i dogoditi narednog meseca.

Potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić, kaže da će Srbija spremno dočekati i brzo odgovoriti na niz pitanja koji će joj uskoro biti upućen iz Evropske komisije u okviru procene spremnosti za kandidaturu.

Saglasili smo se sa gospodinom Fileom da je odluga belgijskog predsedavanja da uvrsti našu kandidaturu na dnevni red predstojećeg Saveta ministara u oktobru mesecu u Luksemburgu, veoma pozitivna”, kaže on.

Evropska strana je bila puna hvale za kooperativnost zvaničnog Beograda tokom usaglašavanja rezolucije usvojene nedavno na Generalnoj skupštini UN i jasno je rečeno da će odnos Srbije prema pitanju Kosova odrediti i brzinu i uspešnost napredovanja zemlje u evropskim integracijama - sa rezolucijom Beograd ima skor kakav zaslužuje evropsku nagradu, uvereni su u Briselu, te gotovo sa sigurnošću očekuju skori pozitivan razvoj pitanja kandidature...

Računica je da, ukoliko proces započne još ove godine, do kraja naredne bi evropske članice mogle odlučivati o početku završnih pregovora sa Beogradom. Međutim, pre toga sledi dovršetak reformi i saradnje sa Haškim sudom.

Evropski komesar za proširenje, Štefan File, poručuje:

"Sada smo svedoci intenziviranja procesa reformi i približavanja Srbije EU - odlazim u Beograd gde ću sa tamošnjim vlastima i predsednikom Tadićem razgovarati a fokus će biti na reformi sudstva, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanju vladavine zakona, ne zaboravljajući veoma važan aspekt - punu saradnju sa Haškim sudom."

Nešto kasnije, ministar Đelić je učestvovao u panelu organizovanom u Evropskom parlamentu, gde je, pored ostalog, rečeno kako je Srbija pre deset godina otvorila novo poglavlje svoje istorije. Snažan pokret u pravcu demokratskih promena je doveo zemlju na put reformi i tranzicije, od kada se Srbija neprestano sve više približava EU.

Na pitanje može li Srbija za nekoliko godina postati punopravna članica Unije, evropski komesar za proširenje Štefan File kaže: "Mislim da svi mi verujemo da uz snažne napore na strani Srbije, pomoć Evropske komisije i podršku evropskih članica, takvo nešto jeste moguće...".

(VOA)