Početna strana > Hronika > SRS osporava oficijelnu zastavu i grb AP Vojvodine, SPS za promenu statuta
Hronika

SRS osporava oficijelnu zastavu i grb AP Vojvodine, SPS za promenu statuta

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 18. avgust 2016.

 Nakon godinu i po, poslanici Skupštine Vojvodine će u septembru, kako je to ranije najavljeno, ponovo odlučivati o uvođenju tradicionalih simbola Vojvodine.

Nacrt o izgledu i načinu korišćenja simbola sačinila je Pokrajinska vlada u julu i dokument je dostavljen Odboru za ustavnopravni položaj, koji će pripremiti predlog i dostaviti ga pokrajinskom parlamentu na odlučivanje. Za usvajanje predloga potrebna je dvotrećinska većina, odnosno da „za“ glasa 80 poslanika od 120.

Odluka o izgledu i načinu korišćenja simbola Vojvodine je trebalo da bude usvojena još 2014. godine, ali su joj DS i LSV iz tadašnje vladajuće koalicije uskratili podršku. Sad su realni izgledi da odluka bude usvojena jer je nakon izbora promenjena vladajuća koalicija u Skupštini Vojvodine, koju sa svojih 63 poslanika čini SNS s koalicionim partnerima, a naprednjaci od samog početka podržavaju uvođenje tradicionalnih simbola. Osim SNS-a, takav stav imaju i SPS i SRS. Predstavnici tih dveju stranaka, međutim, predložiće i izmenu Statuta, koji, po njihovom stavu, nije u potpunosti usklađen s Ustavom.

– SPS je za to da se uvedu tradicionalni simboli, što nije učinjeno pre dve godine – kaže za „Dnevnik“ šef poslaničke grupe SPS-a Pavle Budakov. – Drugi korak bi trebalo da bude izmena Statuta jer sad imamo situaciju da Vojvodina ima dve zastave i dva grba. Dakle, kad bude došlo do promene Statuta Vojvodine, treba inicirati da se izmeni tako da Vojvodina ima samo jednu zastavnu i jedan grb. Oni treba da simbolizuju Vojvodinu kao deo Republike Srbije i kao autonomnu pokrajinu u državi Srbiji sa svim svojim specifičnostima, istorijskim pre svega. To ću i izneti na sednici Skupštine Vojvodine.

Za poslaničku grupu SRS-a takođe nema dileme. I SRS je za uvođenje tradicionalnih simbola jer „Vojvodina ne treba da ima više simbola, sasvim je dovoljno da ima grb i zastavu srpske Vojvodine na prostoru Habzburške monarhije. SRS smatra i da simboli moraju odražavati suverenitet, odnosno državnost Republike Srbije, dok „nakaradna kreautura od Čankove zastave APV to apsolutno ne odražava i ne predstavlja ništa.

– Mi ćemo, kada to bude tema na sednici Skupštine Vojvodine, podržati predlog da tradicionalni simboli budu u ravnopravnoj upotrebi s oficijelnim simbolima AP Vojvodine, s tim što predlog još nismo videli – navodi za naš list šef poslaničke grupe SRS-a Đurađ Jakšić. – Dakle, ako predlog bude istovetan s onim što je 2015. godine predložio profesor ustavnog prava na novosadskom Pravnom fakultetu dr Slobodan Orlović, mi smo spremni da ga podržimo.

Navodi i da je za SRS sporna oficijelna zastava AP Vojvodine jer im apsolutno nije jasno šta predstavlja.

– Imamo tri polja – crveno, belo i plavo s tri žute zvezdice. Kad ih pitamo šta predstavljaju, oni kažu Banat, Bačku i Srem, a mi onda postavljamo pitanje šta je sa četvrtom zvezdicom, s Baranjom? – kaže Jakšić. – Ako već stavljaju tri zvezdice, gde je četvrta, koja simbolizuje Baranju, koja je bila u sastavu srpske Vojvodine u vreme Habzburške monarhije, ali ju je Titov režim praktično otrgnuo Republici Srbiji i predao Hrvatskoj?

Usvajanje pokrajinske skupštinske odluke o izgledu i načinu korišćenja simbola proizlazi iz odluke o sprovođenju Statuta Vojvodine. Najviši pravni akt Vojvodine, koji je pre dve godine usklađen s odlukom Ustavnog suda, predviđa da Vojvodina ima dve zastave i dva grba. Predlog je bio na dnevnom redu pokrajinskog parlamenta u martu 2015. godine, ali nije dobio većinsku podršku, iako je pre sednice dvotrećinska podrška bila najavljena.

Na sednici je, međutim, došlo do obrta jer su poslanici DS-a rešili da budu uzdržani prilikom glasanja. Uzdržani su bili i poslanici Nove demokratske stranke, dok su poslanici LSV-a glasali protiv. Liga u odnosu na uvođenje tradicionalnih simbola nije promenila stav.

– Ne znamo šta će sadržati predlog odluke o izgledu i načinu korišćenja simbola, ali kad je reč o uvođenju tradicionalnih simbola, Liga nije promenila stav u odnosu na raniji – rekao je za „Dnevnik“ šef poslaničke grupe LSV-a Dušan Jakovljev.

Za razliku od LSV-a, demokrate još nemaju stav o uvođenju tradicionalnih simbola. Predsednik Pokrajinskog odbora DS-a Miroslav Vasin, koji je i potpredsednik vojvođanskog parlamenta, kaže da će, kad bude stigao predlog o tome, zauzeti stav, a pre toga će konsultovati stručnjake, pre svega istoričare.

Traže promenu Statuta

Poput SPS-a, i SRS je za promenu Statuta Vojvodine, koji nije potpuno usklađen s Ustavom pre dve godine, nego je, kako Jakšić ocenjuje, nastao kao „truli politički kompromis između DS-a i SNS-a.“ On navodi da su u Statutu pre svega sporani nazivi „Pokrajinska vlada“, „ombudsman“ i „nacionalne zajednice.“

– U državi ne mogu postojati dve vlade. Postoji samo Vlada Republike Srbije. Drugo, Ustav ne poznaje termin „nacionalne zajednice“ nego samo odrednicu nacionalne manjine. Ni naziv institucije zaštitnika građana „ombudsman“ nije prihvatljiv zato što Ustav ne poznaje odrednicu „ombudsman“ nego isključivo insitituciju zaštitnika građana. SRS insistira na tome da se Statut APV do kraja i u potpunosti uskladi s najvišim pravnom aktom Republike Srbije. O tome govorimo već nekoliko sednica – ističe Jakšić.

(Dnevnik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner