Početna strana > Hronika > Srpsko nacionalno veće KiM: Vučić zbog svojih protivustavnih aktivnosti, obmana i laži, izgubio i zakonski i moralni kredibilitete da nastavi da upravlja državom i narodom
Hronika

Srpsko nacionalno veće KiM: Vučić zbog svojih protivustavnih aktivnosti, obmana i laži, izgubio i zakonski i moralni kredibilitete da nastavi da upravlja državom i narodom

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 10. mart 2024.

 Na sednici Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije, održanoj 09. marta 2024. godine u Gračanici, pored organizacionih pitanja razmatrana je i Deklaracija koju su učesnici nedavno održanog Samita Ukrajine i država Zapadnog Balkana u Tirani usvojili.

SNV izražava zabrinutost što Predsednik Republike Srbije mimo ustavnih ovlašćenja nastavlja da solira u vođenju spoljne politike zemlje, što za posledicu ima ugrožavanje bezbednosti i suvereniteta  kako Republike Srbije tako i posebno Kosova i Metohije.

U potpisanoj Deklaracije, između ostalog, Srbija se pridružuje osudi "agresije" Ruske Federacije na Ukrajinu, podržava ponuđenu formulu mira predsednika Ukrajine, podržava pravo Ukrajine za članstvo u NATO, ispoljava posvećenost i spremnost za učešće u istragama i krivičnom gonjenju odgovornih u Ruskoj Federaciji za navodne ratne zločine te izražava spremnost za učešće u posleratnom oporavku i obnovi Ukraine. 

SNV smatra da se ovako prihvaćeni stavovima direktno ugrožava podrška Ruske Federacije u Savetu bezbednosti UN na poštovanju rezolucije 1244 i udaljava Kosovo i Metohija iz državnog suvereniteta R. Srbije.

Koliko je u svojim antidržavnim aktivnostima daleko otišao govori i činjenica  da je predsednik Republike Srbije potpisivanjem Deklaracije zdušno branio suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, izbegavajući da se u istom dokumentu zaštiti i teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije na Kosovu i Metohiji

Koliko je u svojim antidržavnim aktivnostima daleko otišao govori i činjenica  da je predsednik Republike Srbije potpisivanjem Deklaracije zdušno branio suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, izbegavajući da se u istom dokumentu zaštiti i teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije na Kosovu i Metohiji.

Takođe, prihvatanje da svoj potpis, u ime Republike Srbije stavi na Deklaraciji u kojoj je prvopotpisana Vjosa Osmani, predsednica tzv. nezavisne države Republike Kosovo (bez zvezdice), kao ravnopravnog učesnika Konferencije, predsednik Republike Srbije je  na  vrlo smišljen način „proturio“ pristajanje na de fakto priznavanje i zaokruživanje nezavisnosti tzv. Kosova i „navikavanje“ građana Republike Srbije na novi status ove veštačke tvorevine i nastavio protivustvane aktivnosti koji vode ka konačnoj izdaji naših nacionalnih i državnih interesa!

Ovim je predsednik Republike Srbije zbog svojih protivustavnih  aktivnosti, obmana i laži, konačno izgubio i zakonski i moralni kredibilitete da nastavi da upravlja državom i narodom. 

SNV poziva nadležne državne organe da energičnom primenom zakona zaustave protivustavno i protiivzakonito delovanje  Predsednika Republike  Srbije.i njegovu izdaju nacionalnih i državnih interesa i dalje ugrožavanje bezbednosti i državnog suvereniteta Republike Srbije.

U Gračanici 10 .03.2024.godine

(NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner