Početna strana > Hronika > Srpska delegacija završila posetu Kini
Hronika

Srpska delegacija završila posetu Kini

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 24. avgust 2009.

Predsednik Srbije Boris Tadić završio je danas državnu posetu Kini razgovorom sa šangajskim privrednicima na biznis forumu o investiranju i trgovini, ocenivši da je poseta bila veoma uspešna. Šangajski privrednici interesovali su se za uslove investiranja u Srbiju.

Učešćem na srpsko-kineskom privredno-ekonomskom forumu u Šangaju delegacija Srbije sa predsednikom Borisom Tadićem na čelu, završavila je višednevnu posetu Kini.

Tadić je u razgovoru sa šangajskim privrednicima na biznis forumu o investiranju i trgovini ocenio da je poseta bila veoma uspešna.

Šangajski privrednici u razgovoru sa predsednikom Srbije interesovali su se za uslove investiranja u Srbiju, mogućnosti poslovnih aranžmana i ekonomsku situaciji u jugoistočnoj Evropi.

Na početku obraćanja predsednik Tadić je naveo da predstavlja Srbiju, zemlju koja pruža mnoštvo mogućnosti za pokretanje poslovnih aranžmana na obostranu korist.

"Veliko mi je zadovoljstvo i smatram ovu posetu vašoj zemlji istorijskom za Srbiju. Iako na početku 21. veka Kina i Srbija imaju različite uloge, mi smo naše dugogodišnje prijateljske odnose ostvarili kroz strateško partnertsvo", kazao je Tadić.

"Kina je ključni ekonomski faktor u svetu, a Srbija je na evropskom putu, sa centralnom pozicijom u jugoistočnoj Evropi. Veoma je važno što nas Kina podržavu u naporima da postanemo članica EU, jer je to naš obostrani interes", rekao je srpski predsednik.

Predsednik Srbije je rekao da je uveren da kad kineski investitori dođu u Srbiju, ne treba da računaju samo na srpskio tržište koje nije beznačajno, nego treba da imaju u vidu tržište od 8 miliona stanovnika.

"Kina treba da ima na umu da će Srbija u dogledno vreme postati članica EU, a dok se to ne desi, kineski investitori imaće sve pogodnosti veće nego u svakoj zemlji Evropske unije", naglasio je Tadić. 

Predsednik Tadić je rekao da dolazi iz Pekinga gde je razgovarao sa predsednikom Hu Đintaom i da su u tom razgovoru definisali buduću saradnju.

"To su tri tačke - investiranje, obezbeđivanje profita našim kompanijama i realizacija projekata na obostranu dobrobit. Kina je zemlja investitor, a Srbija želi da obnovi svoj ekonomski potencijal u dobroj geostrateškoj poziciji", rekao je Tadić.

Kako je istakao, Srbija postaje veliko gradilište, i samo u Beogradu i okolini planira se gradnja pet mostova preko Dunava i Save, a jedan od tih mostova, na potezu Zemun-Borča, biće realizovan pomoću kredita kineske Eksim banke i uz angažovanje kompanija iz Kine.

"Taj most biće prvi kineski most u Evropi i premošćavaće najveći evropski plovni koridor - reku Dunav", rekao je Tadić i pozvao kineske privrednike da investiraju u Srbiju.

Predsednik Srbije ocenio je ovu posetu veoma uspešnom rekavši da su sada "otvorena vrata našoj vladi i privrednicima da strateško partnerstvo ostvare kroz ekonomske dobit, na obostranu korist".

Na kraju boravka u Šangaju, rukovodstvo grada pokazala je predsedniku Tadiću poslednju reč tehnike - voz na magnetnu levitaciju, koji razvija brzinu od 450 kilometara na čas.

Predsednik Tadić boravio je od 20. avgusta u državnoj poseti Kini na poziv kineskog predsednika Hu Đintaoa.

Oba predsednika su ocenila da je strateško partnerstvo koje su ostvarile Kina i Srbija veliki pomak u odnosima dve prijateljske zemlje.

U diplomatskoj praksi je da Kina organizuje višednevnu posetu državnika i omogućava obilazak više gradova, tako da je ta zemlja ugostila predsednika Srbije, osim u Pekingu, i u Sijanu, staroj prestonici Kine, kao i Šangaju ekonomskom centru ove zemlje.

(RTS)